2012. szeptember 29.

Cukkinis tócsni az Ízőrzők című műsorból

Képzeljétek, nekem olyan rendes apukám van, hogy ha lát valami különlegességet, amiről tudja, hogy nagy valószínűség szerint ízleni fog nekem, akkor azt el is készíti. Sokszor lepett már meg csütörtökönként ezzel-azzal - csütörtökön szoktunk hozzájuk átmenni - és a legtöbb esetben tényleg eltalálta az ízlésemet.

Ilyen meglepetés volt ez a cukkinis tócsni is nemrégiben. Apu tudja, hogy imádom a tócsnikat, dödölléket, kukoricás ételeket, az egyszerűbb, népies konyhát. Azokkal nem foghat mellé.

Ennek a tócsninak a receptjét az egyik kedvenc sorozatában, az Ízőrzőkben hallotta meg, méghozzá abban a részben, amikor a stáb Bárdudvarnok gasztronómiáját mutatta be.

Nem tudom, ki mennyire ismeri ezt a sorozatot. Legjobban a készítők weboldalán található leírás alapján tudnám bemutatni, ezért most idézem:

Az „Ízőrzők” című műsor ötlete valamikor 2006-ban fogalmazódott meg bennünk. Szándékunk az volt, hogy a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutassuk az adott települést, a környék kirándulási lehetőségeit, látnivalóit, értékeit, megkülönböztető figyelmet szentelve a hagyományőrző kézművesek, civil csoportok munkájának.

A weboldalon a bal oldali gombok közül az Ízőrzők-re kattintva azt is lehet látni, hogy a sorozat készítői majdnem 100 magyarországi településen jártak. Az epizódok, vagyis települések nevei linkként funkcionálnak és azt megnyitva elolvashatjuk azoknak az ételeknek a receptjeit, amelyek a műsorban szerepeltek. Azt hiszem, ha végigfőznénk mindet, egész évben minden nap mást ehetnénk...

Mutatok egy kis ízelítőt a műsorból. Ez a Hartán forgatott film egy részlete. Sajnos Bárdudvarnokról nem találtam a youtube-on, pedig igazából az illett volna ebbe a bejegyzésbe.


Tehát apu ezt a cukkinis tócsnit választotta a műsorból. Az elkészítése nagyon egyszerű, nem kell hozzá sok minden.

Hozzávalók:
- 30 dkg cukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál kefír
- 10 dkg liszt
- kis csokor petrezselyem
- só
- őrölt feketebors
+ olaj a sütéshez

A cukkinit héjával együtt apró lyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük sóval, borssal, reszelt fokhagymával. Belekeverjük a tojást, valamint a tejfölt és a kefírt. Finomra vágott petrezselyemzölddel, és liszttel alaposan összedolgozzuk. Galuskatészta állagú masszát készítünk.

Olajat hevítünk, ebbe evőkanállal beleszaggatjuk a tócsnikat. Mindkét oldalukon szép pirosra megsütjük.

Papírszalvétára szedjük, hogy a lecsepegő zsiradék felszívódjon, és már fogyasztható is


A recept szerint köretként vagy önmagában is fogyasztható. Én még tettem a tetejükre egy kis tejfölt úgy ettem. Anyukám szokott a rántott dolgok mellé készíteni tejfölös galuskát köretnek, arra emlékeztetett engem. Nagyon-nagyon finom volt, gyorsan elfogyott. :) Mondtam apunak, hogy máskor is süthet ilyent.


Itt fent pedig a főszakács látható a két évvel ezelőtti karácsonyi fotón. Ilyen büszkén kötötte magára az ajándékba kapott kötényt, amin Benő kutya látható. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése