2016. január 18.

Túróval töltött hústekercs

Néhány éve, húsvétra készítették anyuék ezt a húsételt. Ami biztos, hogy a Vidék íze magazinban jelent meg eredetileg a receptje, de hogy pontosan melyik számban, azt már sajnos nem tudom. Szerintem a 2011. márciusi vagy áprilisi lapban jelenhetett meg.

Emlékszem, hogy finom volt, a paprikás túrótöltelék ellenére igazán könnyed étel lett belőle, simán "elbírta" a pirított hagymás burgonyapürét köretnek. És arra is emlékszem, hogy volt egy-két javaslatunk, hogyan lehetne még finomabb a hús. Ezt is leírom, de először jöjjön a recept.


Hozzávalók:
- 2 szűzpecsenye (összesen kb. 80 dkg) vagy egy hosszabb karaj kettévágva
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 10 dkg paprikakrém, lehet csípős is.
- 1 csokor újhagyma
- őrölt bors
- só

A szűzpecsenyéket éles késsel nagy szeletekké kinyitjuk úgy, hogy kb. 1/2 cm vastag, méretes húsokat kapjunk. Gyengén kiklopfoljuk és besózzuk.

A túrót krumplinyomón áttörjük, összekeverjük a paprikakrémmel és az apróra vágott hagymával. Sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk az egész tojásokat és az egészet jól kikeverjük.

Mindkét hússzeletet egy-egy kiolajozott alufóliára fektetjük, megkenjük a túrókrémmel és feltekerjük mint a bejglit. A végeit lezárjuk, "szaloncukrot" formázunk belőle.

160-170 fokra előmelegített sütőben puhulásig (kb. 50 perc, de inkább hústűvel ellenőrizzük) sütjük.
Lehántjuk róla az alufóliát és felszeleteljük. Melegen sajnos nem túl szépen szeletelhető, ahogy az a képken is látszik, de az íze kárpótol a látványért. :)



Ahogy először megpillantottam, azt hittem, hogy körözöttel töltötték meg anyuék a húst. Aztán kiderült, hogy nem azzal, csak egy hozzá nagyon hasonló túrókrémmel. De megbeszéltük, hogy jó ötlet a körözött, legközelebb azzal készítik. Sajnos ezután teljesen elfelejtődött ez a recept, így nem történt ismétlés.

Valamint azt is megállapítottuk, hogy bár igazán ízletes volt a töltelék és omlós, puha a hús, ez utóbbi kissé ízetlennek tűnt. Így én mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt ráfektetnénk a hússzeletet az alufóliára, azt a felét, amely a fóliával érintkezik, egy ecset segítségével kenjük át fűszer és olaj keverékével. Így szépen rásül egy fűszeres kéreg, amely ízesebbé teszi a hús külső oldalát.


Hidegen is kitűnő, nyári ételnek is el tudom képzelni egy nagy adag friss salátával körítve. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése