2016. január 8.

Sajtos csiga

Távoli rokonához, a kakaós csigához hasonlóan ez is egy abbahagyhatatlan sütemény. Mármint az evése abbahagyhatatlan, főleg frissen! Kicsivel több mint egy hete, december 31-én délután átmentünk anyuékhoz a szokásos év végi koccintásra. Általában ilyenkor már el szokott készülni a sajtos pogácsa, sajtos rúd vagy tökmagos pogácsa estére, de most valami új dolog sült ki, mégpedig apukám keze által. :)


Van egy ezer éves kis receptgyűjteményük, vékony kis füzetke, talán Sós sütemények a címe, abban szerepelt eredetileg ez a recept. Apu annyiban variálta meg a dolgot, hogy füstölt sajtot tett bele sima trappista helyett, így még finomabb lett!

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2,5  dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 tömlős sajt
- 10 dkg reszelt (füstölt) sajt


A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a meglangyosított tej felét. Belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy kb. 5 perc alatt felfusson. Ekkor beleütjük a tojást és a maradék tej hozzáadásával kemény tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarjuk és fél órát pihentetjük.

Ezután kettévágjuk a tésztát, az egyik felét fél cm vastagra nyújtjuk. Szétkenjük rajta az egyik tömlős sajtot, összehajtogatjuk, majd rögtön újra ki is nyújtjuk. Rászórjuk a reszelt sajt felét, feltekerjük. Felszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ugyanígy teszünk a tészta és a sajt másik felével valamint a tömlős sajttal.

Kb. 15 percig kelesztjük még, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ezután kb. 20 perc alatt készre, pirosasra sütjük a csigákat.


Volt szerencsénk frissen kóstolni, aminek az lett az eredménye, hogy majdnem a fele el is fogyott rögtön. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése