2016. január 10.

Mákos-szilvalekváros csillagok

Ez volt az egyik karácsonyi aprósütink a sok közül. Nem mondom, hogy nagyon gyorsan elkészül, hiszen a tésztát sütés előtt pihentetni kell, majd utána összeragasztgatni, de megéri foglalkozni vele, mert nagy adag lesz belőle, úgyhogy kiadós. Ráadásul lezárt fém dobozban több hétig is eláll - tesztelve! - úgyhogy jóval karácsony előtt is elkészíthetjük, nem kell az utolsó pillanatra hagyni.


Anyukám egy kis receptkártyán találta meg a leírását, aztán apuval közösen összehozták a sütit. Természetesen házi szilvalekvár került bele, amiről azóta sem született blogbejegyzés - nagyon szégyellem - pedig anyu minden évben főz be, mert a baracklekvár után ez a legkapósabb náluk. Remélhetőleg idén nem maradok le róla és megörökítem a szilvalekvár készítés folyamatát.

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál rumaroma
- 25 dkg darált mák
+ összeállításhoz szilvalekvár
+ a tetejére porcukor, csokibevonó, színes cukorkák


A lisztet, vajat, a tojást, citromhéjat, csipetnyi sót, darált mákot, cukrot, rumaromát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztából gömböt formálunk, fóliába csomagoljuk és minimum 1 órán keresztül a hűtőben tároljuk.

Ezután lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Csillagformákat szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra sorakoztatjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, hamar megbarnul!


A kihűlt csillagok egyik felének tetejét megkenjük szilvalekvárral, a másik felét hozzáragasztgatjuk. Porcukorral megszórjuk, vagy olvasztott csokival csíkokat húzunk rá, esetleg színes cukorral is megszórhatjuk a csokis tetejűeket.

Dobozba zárjuk és legalább 1 napig pihentetjük. Minél tovább áll, annál omlósabb lesz. A fenti adagból kb. 50-60 db kész csillag (tehát 100-120 db összeragasztás előtt) készül, attól függően, hogy milyen átmérőjű a kiszúrónk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése