2016. január 22.

Káposztás-virslis párna

Jó ez a január, alig főzök. Ha mégis, akkor olyasmit ami rendszeresen előfordul nálunk és már olvashattátok a receptjét a blogon. Így van időm keresgélni, hogy melyek azok a régen elkészített ételek, amelyekről még nem adtam hírt.

Ez is ilyen. Néhány évvel ezelőtt sütötték meg anyuék és szintén a Vidék íze magazinban bukkantak az eredeti receptre. Egészen pontosan a 2012. januári számában. Laktató, burgonyás tésztába csomagolt virsli és káposzta. Főételnek is beillik egy tartalmasabb - vagy kevésbé tartalmas - leves után.



Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 2 dl langyos víz
- 10 dkg vaj
- 1 csapott evőkanál só

A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt közepesen kemény tésztát dagasztunk. Cipót formálunk belőle és meleg helyen hagyjuk kelni.

Sokat segít, ha a lisztet a dagasztás előtt néhány órával már szobahőmérsékleten tároljuk, hogy ne legyen hideg, valamint ha a krumplit frissen megfőzve törjük át és adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 1 evőkanál libazsír
- 4 pár virsli

A tészta szélére és tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 1 tojássárgája

A káposztát kissé felaprítjuk, ha nagyon savanyú, vízzel átöblítjük, majd a zsíron megpároljuk. Belekeverjük a felkarikázott virslit, kihűtjük.

A tésztát kinyújtjuk, téglalapokat vágunk belőle, rápakoljuk a tölteléket. A tészta széleit tojásfehérjével megkenjük, kettéhajtjuk és összenyomkodjuk. A párnákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk,  a tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük.

Amíg előmelegítjük a sütőt 190 fokra, hagyjuk tovább kelni, majd a forró sütőben pirosra sütjük.


Látható, hogy bőséges töltelékkel van ellátva egy-egy párna Igyekeztem kettévágva fotózni, hogy ne csak a külsejét mutassam meg. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése