2015. július 18.

Zöldséges-darált húsos újburgonya egytál

Néhány évvel ezelőtt többször is elkészítettem ezt az újburgonyás egytálételt, aztán valahogy feledésbe merült. Gondolom ez azért van, mert az évnek sajnos csak néhány hónapjában lehet friss újkrumplit vásárolni, utána be kell érnünk a "régivel". Márpedig ez az étel abból finom igazán. Valószínűleg következő évben, amikor újra eljött június környékén az újburgonya szezon, megint a paprikás krumpli - tepsiben sült fűszeres krumpli és petrezselymes krumpli szentháromságot készítettem belőle nyakra-főre.


Most azonban a szemem elé került újra ez a recept és gyorsan meg is örökítem, hogy jövőre ne felejtsem elkészíteni. Az eredeti receptet még a Kiskegyed Konyhája magazinban találtam. Nem árt, ha van hozzá egy wok-unk, abban kényelmesen elfér minden hozzávaló.

Hozzávalók:
- 40 dkg újkrumpli
- 20 dkg zöldbab (vagy gomba)
- 1 db kaliforniai paprika
- 4 db paradicsom
- 1 nagy fej lilahagyma
- 50 dkg darált hús
- 1 csokor petrezselyem
- olaj
- só, bors

Zöldbabból mindegy, hogy mirelitet vagy frisset használunk, lényeg, hogy legyen megtisztítva és rövidebb darabokra felvágva.


Az újburgonyát áztassuk sós vízbe, majd kapargassuk meg, hogy a felesleges héját eltávolítsuk. Vágjuk kisebb darabokra, és enyhén sós vízben forrástól számítva kb. 10 perc alatt főzzük félkészre. Éppen csak annyira puhára, hogy a villát bele tudjuk szúrni. Az zöldbabbal tegyünk ugyanígy, majd mindkettőt szűrjük le.

Forrósítsuk fel a wokban az olajat és pároljuk meg benne a vékonyan felszeletelt lilahagymát. Adjuk hozzá a darált húst és kevergetve pirítsuk meg. Sóval, borssal ízesítsük, majd fedjük le és kb. 15 percig hagyjuk párolódni.

Ekkor adjuk hozzá a nyolcadokra vágott paradicsomot és néhány percig erős tűzön, kevergetve főzzük, hogy a paradicsom kissé levet eresszen. Ezután keverjük bele a csíkokra vágott paprikát, a krumplit és a zöldbabot és az egészet pirítsuk össze. Végül apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.


A csípős ízek kedvelőinek javaslom, hogy bors helyett cayenne-i paprikát használjanak, vagy lehet hozzáadni apróra vágott chilipaprikát is. Én az előbbivel készítettem el és nagyon ízlett ezzel a pikáns fűszerezéssel.

Friss saláta is jól illik hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése