2015. július 15.

Zöldségágyon sült húsgombóc

Cukkinis recepteket keresgéltem a neten, mert kedves Halászin lakó barátainktól tegnap érkezett egy szép nagy, saját termesztésű friss cukkiniszállítmány. Imivel kettőnknek legalább egy heti adagja ez, úgyhogy most igyekszem változatos ételeket kitalálni, hogy elfogyasszuk mindet.

Mit ad Isten, belebotlottam abba a receptbe, amit anyukámék készítettek el néhány évvel ezelőtt és méltatlanul feledésbe merült. Pedig igazán jó kis egytálételről van szó, amelyet római tálban készíthetünk el - imádom, mert csak bele kell pakolni mindent és amíg sül az ebédünk, addig mást is csinálhatok mellette - és kedvünk szerint variálhatjuk a zöldségeket, attól függően, hogy éppen minek van szezonja.


Szüleim, ha jól emlékszem, kora ősszel készítették el anno, akkor kelkáposzta, karfiol, hagyma, cukkini és sárgarépa került a római tálba, de bátran dobjuk fel piros színű zöldségekkel is az egytálételünket.

Hozzávalók a körethez:
- 1-1 kisebb fej karfiol és kelkáposzta
- sárgarépa
- cukkini
- 2 nagy fej hagyma
- 1/2 liter húsleves / zöldségalaplé
- babérlevél
- szegfűszeg
- só
- bors

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt rózsákra szedjük, a kelkáposztát vastagabb szeletekre vágjuk, torzsáját eltávolítjuk. A sárgarépát, cukkinit és hagymát felkarikázzuk. Az egészet az előzőleg vízbe áztatott római tál aljára tesszük (ha belülről mázas edényünk van, nem kell áztatni!). Sóval, borssal ízesítjük, összeforgatjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, szegfűszeget és aláöntjük a húslevest, majd elkészítjük a húsgombócokat.

Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 40 dkg darált hús
- 1 egész tojás
- 1 szikkadt zsemle
- 1,5 dl tej
- 1 csokor kapor
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál pirospaprika

A darált húst, a tejben megáztatott, jól kinyomkodott zsemlét, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot, a tojást, a pirospaprikát, sót, borsot jól összedolgozzuk-összegyúrjuk. Vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk belőle és a zöldségágyra sorakoztatjuk.

A tálat lefedjük, hideg sütőbe toljuk. 200 fokon, kb. 1 órán át pároljuk húsgombócokat és a zöldségeket.

Ezután fedő nélkül még 10-15 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.


Kiadós egytálétel, csak valamilyen könnyű desszertet kell kitalálni hozzá, mert biztos hogy megkívánom utána. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése