2014. május 14.

Kapros-túrós béles

Sokan nem szeretik a kaprot, túlságosan intenzívnek tartják az ízét. Pedig ha tudnák, hogy rengeteg vitamin (A, B1, B2, B3, B6, E és nagy mennyiségű C) valamint folsav, pektin, kalcium, vas, réz, magnézium, foszfor, cink található benne! Fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és kiváló rostforrás. És nem elhanyagolható tényező, hogy emésztést segítő gyógynövény. Ez utóbbi tulajdonsága miatt tökéletes választás volt húsvétra ez a finom, lágy tésztájú béles.


A receptet a Vidék Íze magazinban találta anyu és a húsvét hétfői, hidegtálas napra meg is sütötte apukám. Maradt belőle, így a hét többi napján is ettem belőle reggelire és még harmadnap is nagyon puha volt a tésztája.

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 kis pohár kefir
- 1 dl tej
- 2 + 1 tojás sárgája
- 5 dkg cukor
- 50 dkg túró
- 1 nagy csokor kapor
- só
+ kenéshez tejföl vagy vaj

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a vajat és hozzáadunk egy teáskanálnyi sót. Mélyedést vájunk a közepébe, beleöntjük a felfutott élesztős tejet, kefirt és a 2 tojás sárgáját is. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha nagyon lágy, adhatunk hozzá még egy pici lisztet. Két cipót formázunk belőle és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.


Amíg a tészta kel, a túrót összekeverjük a maradék 1 db tojás sárgájával és a finomra vágott kaporral és ízlés szerint sóval.

Az egyik cipót ezután lisztezett deszkára helyezzük, fél centi vastagra nyújtjuk anélkül, hogy átgyúrnánk. A kapros túró felét vékonyan, egyenletesen rákenjük a tésztára és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A másik cipóval megismételjük ugyanezt. A tekercsek tetejét tejföllel vagy olvasztott vajjal megkenjük és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit. Halványbarnára sütjük.


Kihűtve nagyon szépen szeletelhető. A húsvéti sonkának, majonézes salátáknak, töltött tojásoknak, sonkatekercseknek nagyon jó kísérője volt nálunk. Aki akart apu paprikás-burgonyás kenyeréből evett, aki akart, ebből a kapros-túrós bélesből. Én személy szerint mindkettőből, mert egyiknek sem tudtam ellenállni.


Még egy picit méltatnám a kaprot, hiszen annyi jó tulajdonsága van, hogy a bevezetőben említett felsorolás csak egy töredékét teszi ki. Fontos megemlíteni azonban azt is, hogy a magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, rendszeresen fogyasztva nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésében. Tumorellenes hatása is van valamint ajánlják csecsemőkori fertőzésekre is. További információt a nepgyogyaszat.hu oldalon lehet olvasni a kaporról.

Remélem, ez alapján mindenki kedvet kapott egy jó kis kapros tökfőzelékhez. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése