2014. május 5.

Húsvéti zsemle aszalt gyümölcsökkel

Félig angol húsvéti zsemle (hot cross buns) félig nem. Annak indult, csak a keresztek valahogy nem akartak sikerülni apunak, ezért tűnik befejezetlennek. Így át is neveztük "sima" húsvéti zsemlének és mivel nagyon-nagyon finom volt, úgy gondoltam, megérdemel egy önálló blogbejegyzést a receptje.

Az angolok hagyományos húsvéti zsemléjén tehát egy kereszt látható, ami Jézus keresztre feszítését jelképezi. Valamint szép, csillogó a felülete, ami egy tejből (vagy vízből) és cukorból főzött szirupnak köszönhető, ezzel kell ugyanis lekenni a frissen megsült süteményt.


Én húsvét hétfőn ettem reggelire, méghozzá úgy, hogy megmelegítettem. Csak úgy szállt a levegőben a fahéj és a sült, aszalt gyümölcs illata! Nagyon jól illett hozzá a házi meggylekvár.



Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2,2 dl tej
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 tasak szárított élesztő
- 0,5 teáskanál só

Apu mazsolával, aszalt sárgabarackkal és aszalt áfonyával dolgozott. Ezeket beáztatta langyos vízbe mielőtt elkezdte volna összeállítani a tésztát.


Az élesztőt, cukrot, sót, citromhéjat, fahéjat elkeverjük a lisztben. A tejet meglangyosítjuk és a tojással együtt ezt is beleöntjük a lisztes keverékbe. Összegyúrjuk, alaposan megdagasztjuk. Közben hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lecsepegtetett, (apróra vágott) aszalt gyümölcsöket és ezeket is beledolgozzuk.

Ezután langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát. Majd lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. 15-20 dkg-os darabokra osztjuk. Zsemléket formázunk belőle.


Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a zsemléket elrendezzük rajta. Vigyázzunk, ne tegyük túl közel egymáshoz, mert szépen meg fognak nőni. Letakarva további fél óráig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.


Ennyi tehát a mi változatunk. Az angol verzió szerint még sütés előtt 3 evőkanál liszt és 3 evőkanál víz keverékéből kell kereszteket rajzolni a zsemlék tetejére. Sütés után pedig 2 evőkanál víz és 2 evőkanál felhasználásával szirupot főzni és ezzel lekenni a sütiket. Így lesz szép csillogó a teteje.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése