2014. március 19.

Vargabéles

A vargabéles elkészítése családunkban apu feladata szokott lenni. Én nagyon ritkán csinálom, életemben talán másodszor álltam neki, mert személy szerint nem rajongok az édes túrós sütikért. Imi viszont nagyon szereti és a héten azt kérte, hogy a borsóleves mellé süssek egy kis vargabélest. Méghozzá cérnametéltből. 

Apu legtöbbször szélesmetéltből vagy kockatésztából csinálja, de én azt gondolom, hogy ez részletkérdés, a lényegen nem változtat.


Nagyon fontos, hogy a vargabéles nem keverendő össze a stíriai metélttel, amit a "nyugat vargabélesének" is szoktak nevezni. Bár nagyon hasonlóan készül a két édesség, egy dologban biztosan különbözik: a vargabéles esetén a tojásos-túrós masszával elkevert főtt tészta két tésztalap, legtöbbször réteslap közé van zárva, míg a stíriai metéltnél nincs alsó-felső tésztaréteg.

Apu receptjét használtam, mely így szól:

Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 5 dkg + 5 dkg vaj
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy búzadara
- 30 dkg tészta
- 50 dkg tehéntúró
- 2-3 dl tejföl
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- kb. 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük 5 dkg olvasztott vajjal.

Miközben fő a tészta, elkészítjük a túrós masszát.


A 4 tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a krumplinyomón áttört túrót, a tejfölt, az előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsolát és alaposan összevegyítjük.
A tojásfehérjékből 1 csipet sóval kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe, majd ezt az egészet elkeverjük a főtt tésztával.

Kivajazunk egy mélyebb tepsit és kibéleljük 4 db réteslappal. A lapok közét megkenjük olvasztott vajjal, hogy össze ne ragadjanak és akkorára hajtogatjuk mint amekkora a tepsi. Megszórjuk 2-3 evőkanál zsemlemorzsával vagy búzadarával, belesimítjuk a tésztát. Betakarjuk a másik 4 hajtogatott-vajazott réteslappal, a tetejét is megvajazzuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.


Porcukorral megszórva tálaljuk.

Van aki főfogásként fogyasztja, van aki desszertként. Hidegen, melegen, langyosan, bárhogy. Egyesek még lekvárt is javasolnak mellé, szerintem mi még soha nem ettünk azzal. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése