2014. március 12.

Medvehagymás-kolbászos háromszögek

Korán jött idén a tavasz, az utcánkban gyönyörűen virágzik mindenhol az aranyeső, kinyíltak az ibolyák, szép nagy hajtások vannak a rózsabokrokon. Mezőgazdasági szempontból aggodalomra ad okot, hogy elmaradt az igazi tél, ki tudja, milyen hatással lesz ez a termésekre? Viszont az enyhe télnek, korai tavasznak a virágok mellett van más előnye is: már most örülhetünk a friss medvehagymának.

Nálam jelenleg 3 nagy csokornyi áll a vízben és várakozik további felhasználásra.


Szeretem a kelt tészta-medvehagyma párosítást, éppen ezért már két ilyen receptet is találhattok blogunkon:
- medvehagymás pogácsa
- medvehagymás tekercs

Ezt a harmadikat, a No Salty-n találtam, ezúton is köszönet érte Giovannának! Picit variáltam a recepten, de leginkább a tölteléken.

Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 6 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl olaj
- só (ízlés szerint)
- 1 kávéskanál cukor

1,5 dl tejben elkeverjük a cukrot, meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet elvegyítjük a sóval. Beleöntjük az élesztős tejet, az olajat és a maradék, szintén meglangyosított tejet. Hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.


Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Giovanna receptjével ellentétben én nem két különböző ízesítésű tekercset készítettem, hanem összevegyítettem a medvehagymát és a kolbászt és ezzel az egy fajta krémmel kentem meg a tésztát.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 1-2 csokor medvehagyma (attól függ, ki mennyire szereti és hogy mekkora egy csokor)
- 15 dkg kolbász (lehetőleg olyan, ami apró darabokra esik :) )
- 25 dkg vaj
- bors
- 2 tojás sárgája
- só, ha szükséges

A lágy vajat kikeverjük a tojások sárgájával, a felaprított medvehagymával és a pici darabokra vágott kolbásszal. Borssal és ha szükséges, sóval ízesítjük.

A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elfelezzük és mindkét felét alaposan átgyúrjuk. Az egyiket félretesszük, a másikat nagy, vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a medvehagymás vajkrémet. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és a rudat háromszög alakzatban felszeleteljük. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket a tojások villával felvert fehérjével (esetleg beleüthetünk még egy tojást, de szerintem túl sok lesz úgy) megkenjük.

Ugyanígy teszünk a kelt tészta másik felével is.

A tepsit  vagy tepsiket 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és szép pirosra sütjük a tekercseket.


Mint minden kelt tészta, természetesen ez is frissen a legfinomabb. Viszont ez a süti még két nap múlva is nagyon puha maradt. A kolbászos-medvehagymás töltelék miatt ráadásul elég laktató, így egy leves után tökéletes második fogásként.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése