2014. március 16.

Csokis-diós-almás fonott kalács

Különleges kalács, különleges alkalmakra. Az elkészítése kissé időigényes, háromféle töltelékkel készül és hatalmas adag lesz belőle. Egy nagyobb családi vagy baráti összejövetelre tökéletes, mindenki szeretni fogja. Nagyon finom, lágy és puha a tésztája és ahogy a háromféle töltelék íze egy szeletbe kerül... Nem lehet abbahagyni az evését!


Anyukámnak van egy Bódi Margó szakácskönyve, méghozzá Az én ízvilágom című. A könyv ajánlóját Sági Szilárd írta, idézek belőle:

"... Semmiképpen ne vegye a kezébe ezt a könyvet az, aki csak azért eszik, hogy ne legyen éhes. (...) Azonban azoknak akik azért esznek, mert szeretik jól érezni magukat és időt szánnak nemcsak a főzésre, hanem az evésre is, szinte kötelező ez a mű a szakácskönyves polcra.
Margó főztje, nekem elhihetik, meggyőző.(...) Színesen, bőségesen főz, úgy hogy az is élvezetet találjon benne, aki készíti és az is, aki eszik belőle.(...) Ha valaki már tud főzni, akkor neki azért érdemes alaposan átnézni, hogy megtudja, hogyan lesz romás a magyar konyha, magyaros a roma konyha. (...)"

Én átnéztem a szakácskönyvet és megállapítottam, hogy tele van ínycsiklandó étellel, süteménnyel, gyönyörű képekkel, élettörténetekkel és részletes leírásokkal. És minden egyes recept óriási adaghoz tartalmaz hozzávalókat.


Ez a kalács szerintem 8-10 főnek elegendő, ha nem többnek. A hozzávalókat a könyvből másolom ki, ha valaki soknak találja, akkor érdemes megfelezni a mennyiségeket.

Hozzávalók a tésztához:
- 1,5 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 doboz tejföl (szerintem a 150 vagy 175 g-os)
- 1 liter tej
- 3 tojás sárgája (+ a végén a kenéshez fehérje)
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- csipetnyi só

A tejből kb. 2 dl-t egy pohárba öntünk, hozzákeverünk egy kanálnyi cukrot és meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne.

Egy jó nagy tálba beletesszük a lisztet, hozzáadjuk a csipetnyi sót, sütőport, tojások sárgáját, a lágy margarint, tejfölt, vaníliás cukrot, cukrot. Beleöntjük az élesztős tejet és a megmelegített üres tejet is. Összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Ha szükséges, közben még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.

A tálat konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük, a tésztát duplájára kelesztjük.


Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.

Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 0,5 kg alma
- 1 evőkanál fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 0,5 dl olaj
- 20 dkg cukor

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk a levét. Az olajjal összekeverve lassú tűzön főzni kezdjük. Majd hozzákeverjük a fahéjat, vaníliás cukrot, cukrot és amikor megbarnult-pirult, félrehúzzuk a tűzről és a zsemlemorzsával elvegyítve hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a csokis töltelékhez (Nutellával is helyettesíthető):
- 25 dkg vaj
- 1 csomag cukrozatlan kakaópor (szerintem 10 dkg)
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor

Egy tálba beletesszük a hozzávalókat és robotgéppel habosra kikeverjük.

Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 1 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg cukor

Egy tálba beleöntjük a hozzávalókat és jól összekeverjük.


A megkelt tésztát még a tálban megfelezzük. Az egyik felét lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. 3 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Három egyforma, hosszú csíkra vágjuk.

Az első csíkra rákenjük az almás töltelék felét, a másodikra a csokis massza felét, a harmadikra a diós töltelék felét. Mindhárom csíkot a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. Egymás mellé tesszük a rudakat, az egyik végénél összefogjuk őket és összefonjuk. A végét is összedolgozzuk, hogy ne folyjon ki a töltelék belőle sütés közben.

A fonatot egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lehetőleg a sütőhöz való nagyméretűbe.

A tészta másik felével és a maradék töltelékekkel ugyanígy járunk el.

Ha nincs nagy sütőtepsink, csak kicsi, és nem fér egy tepsibe a két fonat, akkor inkább kettőben helyezzük el, ne préseljük egymás mellé a nyers tésztákat, hiszen sütés közben is kelni fog még. Felvert tojásfehérjével lekenjük a tetejüket és amíg a sütőt 160 fokra előmelegítjük, hagyjuk pihenni-dagadni a fonatokat.

A 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a kalácsokat, majd a sütőből kivéve tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni a süteményt.


Isteni finom, nem is tudok negatívumot írni róla. Bár sok minden szükséges hozzá és nem kevés időt kell ráfordítani az elkészítéséhez, megéri! Közeledik a húsvét, az ünnepi asztal dísze is lehet ez a kalács.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése