2013. november 3.

Saslik (rablóhús, rablónyárs)

A saslikot a világ legegyszerűbben elkészíthető és legfinomabb ételei közé sorolnám. Ráadásul télen-nyáron egyformán tálalható, hiszen a grillen is megsül pillanatok alatt és sütőben is elkészíthető. Egy-egy baráti összejövetel is feldobható vele, különböző salátákat csinálhatunk a húsos-zöldséges nyársak mellé és mindenki kedvére válogathat belőlük.

Mi is egy összejövetelt szerveztünk barátainknak szombatra. Néhány napig gondolkodtam, hogy mit készítsek enni nekik, végül a saslikra esett a választásom. Régen volt már és biztos voltam benne, hogy a társaság nagy része szereti. Nos, nem sokat tévedtem. Ugyanis Mazsi kivételével MINDENKI szívesen fogyasztott belőle. Mazsi csak azért nem evett saslikot, mert ő a pizzámra volt kíváncsi. :)


Mert természetesen azt is sütöttem, hiszen a pizza elmaradhatatlan kelléke egy bulinak. Meg csináltam még borsólevest, valamint köretként lilahagymás-paradicsomos-uborkás bulgurt, fokhagymás sült céklát, ecetes-lilahagymás és majonézes burgonyasalátát. Kócos krémes és Zoli-féle Sacher torta volt a desszert. Ez utóbbi egy külön bejegyzést érdemel, hiszen fantasztikusan finom lett, ráadásul egy férfiember sütötte! Amint megkapom a receptet, máris megosztom veletek.

A nyársak felfűzögetését Tomira és Imire bíztam. Gondoltam, két barát ezt szívesebben csinálja együtt, szórakozásként felfogva, mintha valamelyikük egyedül állt volna neki. A húsokat bepácoltam, de minden mást ők végeztek el.

Hozzávalók (nálunk):
- csirkemell
- pulykamell
- sertéstarja
- olaj
- fűszerkeverék
- paprika
- lilahagyma
- kolbász
- szalonna
- gomba

Lehetett volna 1 féle húsból is csinálni, de úgy voltam vele, hogy ha valaki éppen azt az egyet nem szereti, akkor ő nem tud enni belőle. Így hát elővettem a mélyhűtőből a felsorolt három félét. Miután kiolvadt, felkockáztam és külön tálakban olajjal elkevert fűszerkeveréket öntöttem rájuk, jól összekevertem és néhány órán át állni hagytam.


Tomi a szalonna és a paprika felkockázását vállalta magára, Imi a kolbászt karikázta, a gombát és a lilahagymát vágta megfelelő méretűre. És indulhatott a fűzögetés! A fantáziájukra bíztam, hogy milyen sorrendben kerülnek a nyársakra a hozzávalók, csak annyit kértem, hogy minden nyárson egy fajta hús szerepeljen.

Körülbelül 35 db nyárs készült, ezeket két darab, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatták.


A kimaradt hozzávalókat - amiket már nem volt türelmük feltűzögetni - a nyársak közé szórták. És a végén vették észre, hogy a cukkinit nem karikázták fel, holott a tervek szerint az is szerepelt volna a saslikon. :)

Éjszakára kitettük a hidegre, a kamrába a tepsiket, majd másnap alufóliával befedve, 200 fokra előmelegített sütőbe toltam mindkettőt egyszerre.

Semmi mást nem kell hozzáadni, hiszen a kolbászból és a szalonnából kisül a zsír - ez utána kihűtve, megdermedve fenséges kenyérre kenve - és a gőzben megpuhul, összepirul minden hozzávaló. Körülbelül 40 perc múlva eltávolítottam az alufóliát, majd még 10 percig sütöttem fólia nélkül.


Azért (is) szeretem a barátaimat, rokonaimat, mert nem kéretik magukat, szeretnek enni. Én meg mint egy konyhásnéni, elégedetten nézem, ahogy fogynak az ételek. :) Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy némi alkoholtartalmú ital is fogyott a tegnapi jó hangulatú összejövetelen, de az elfogyasztott ennivaló mennyisége miatt senki nem tudott volna berúgni, még ha akart volna akkor sem.

Gyorsan le is szögezném, mielőtt valaki szemöldökráncolva olvasná ezeket a sorokat: nem vagyunk részeges banda, tegnap az alkohol - főleg bor és meggylikőr - inkább csak vidám hangulatot csinált nekünk. Jókat nevettünk, sztorizgattunk. Még sokszor fogom leírni, de ismét igaz: jó volt a barátainkkal lenni.


Remélem, mindenkinek nyugodtan telt ez a hosszú hétvége. Csendesen emlékezve, gyertyát gyújtva, temetőt látogatva, vagy ahogy nekünk is: az emlékezés, gyertyagyújtás után barátokkal, rokonokkal körülvéve. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése