2013. november 23.

Csirkemell Dubarry módra

Mazsi szavait tolmácsolom, amikor ezt a bejegyzést írom. Sajnos ő munkájából kifolyólag eléggé elfoglalt, ritkán jut a blogunk közelébe. Ráadásul nyelvvizsgára és egyéb szakmai vizsgákra készül, így az a kevéske szabadideje is be van táblázva, ami a munka után maradna neki.

Azonban nagyon szerette volna, ha ez a recept felkerül a blogunkon található gyűjteménybe, ezért szívesen vállaltam, hogy megírom helyette a posztot. Annál is inkább, mivel Mazsi nem szereti a karfiolt. A Dubarry szelettel viszont új távlatok nyíltak tesóm karfiolhoz való viszonyában. :)


Több helyen olvastam, hogy a Dubarry szelettel a megrögzött karfiolutálókat is meg lehet nyerni, ugyanis a ráöntött besamel mártásnak köszönhetően egészen más ízhatást érhetünk el, mint mondjuk egy rántott karfiol vagy karfiolleves esetében.

És ha már a besamel mártást említem: vajon hányan szokták a Dubarry szeletet besamellel és hányan Mornay-mártással készíteni? Köztudott, hogy a besamel mártás vajból, lisztből és tejből készül, sóval, borssal ízesítve. A Mornay-mártás ennél egy kicsit több: sajt és tojássárgája is van benne. Állítólag az eredeti recept Mornay-mártást ír elő.

Ezt az egyszerű ételt a neve teszi igazán különlegessé. Igaz vagy nem, ezt már nem tudhatjuk, de a legenda szerint a francia udvarhoz kapcsolódik a története. XV. Lajosnak Madame Pompadour halála után Du Barry grófnő lett a szeretője és ő nagyon kedvelte a karfiolt. Az udvari szakács kifejezetten az ő kedvéért alkotta meg ezt a kitűnő húsételt.

Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 80 dkg karfiol
- 1 nagy csokor petrezselyem- 10 dkg vaj + a kenéshez
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 15 dkg sajt
- 2 tojássárgája
- őrölt szerecsendió
- só
- őrölt feketebors
- őrölt fehérbors
- olaj
- zsemlemorzsa

A karfiolt megmossuk, rózsákra szedjük és lobogó sós vízben 5 percig főzzük. Eztán leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és egy tálcára rendezzük.

A csirkemellet vékonyan felszeleteljük, mindkét oldalát sóval és borssal fűszerezzük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a húsok mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A húsokat is félretesszük.

A mártáshoz megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a lisztet és kissé megkapatjuk. Hozzáöntjük a tejet és sűrűsödésig állandó kevergetés mellett főzzük. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, hozzáadjuk a reszelt sajtot és sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük.

Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. A hússzeleteket szorosan egymás mellé sorakoztatjuk. Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel majd a tetejükön egyenletesen eloszlatjuk a karfiolrózsákat. Végül az egészet leöntjük a mártással.

200 fokra melegített sütőben 20-25 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy a teteje ne égjen meg.


Mazsiék burgonyapürével és friss paradicsommal, paprikával ették. Ami a lényeg: karfiolos étel ennyire még nem ízlett a tesómnak, mint a Dubarry szelet. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése