2013. november 24.

Körtés-diós Boci csoki szelet

A híres "szalonnás süti", amiben természetesen nincsen szalonna. :)

A beceneve pénteken ragadt rá. Általános iskolai találkozót szerveztünk és egy kedves volt osztálytársam Adrienn sütötte arra az alkalomra ezt a nagyon finom csokis süteményt. Körtedarabokkal ízesítette, amik egy másik jelenlévő lányt, Tündét kissé összezavarták ahogy rápillantott: azt hitte szalonna került a sütibe. Jót nevettünk és azóta szalonnás sütiként emlegetjük.


Egyből eszembe jutott Mazsi sütőtökös csokis keksze, amit először Dávid nézett rántott májnak vagy rántott marhanyelvnek és azóta rajta maradt ez a név. A közös pont Adri és Mazsi sütijében a csokin és azon kívül, hogy becenevet kaptak az, hogy hihetetlenül finomak és nem lehet abbahagyni az evését.

El is kértem gyorsan a receptjét, hiszen szeretném majd én is megsütni.

Hozzávalók kb. 20 x 25 cm-es tepsihez:
- 15 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 10-12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg Boci tejcsokoládé
- 18 dkg darált dió
- 4 tojás
- 7 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3-4 db közepes körte

A tetejére:
- 20 dkg Boci étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj

Természetesen nem csak Boci csokival készíthetjük el a sütit, hanem bármilyen más márkájúval is. Az íze, állaga alapján a brownie-val áll rokonságban és most hogy látom a pontos hozzávalókat, azt mondom, hogy akár unokatestvérek is lehetnének. :)


A körtét megmossuk, meghámozzuk, kicsi kockára vágjuk.

A tésztához a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, kissé kihűtjük. A vajat szintén felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, de ne dermedjen vissza. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a csokit. Alaposan összedolgozzuk. A darált diót elvegyítjük a sütőporral és liszttel és simára keverjük a csokis masszával. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot és a körtekockákat is.

Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, -lisztezett tepsibe simítjuk a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő sütőtől függően eltérő lehet, inkább végezzünk tűpróbát.

A megsült tésztát kihűtjük, kockákra vágjuk.

Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal és bevonjuk vele a tészta szeleteket (az oldalát is lehet). Durvára darált dióval díszítjük a tetejét.


Könnyű, lágy állagú süti a végeredmény, ami még harmadik napon is olyan friss mint amikor elkészült. Én ma ettem meg az utolsó darabot belőle és semmivel sem volt szárazabb mint pénteken, pedig le sem takartam azóta.

Csokiimádóknak mint én tökéletes desszert!

Adrienn, köszönjük a receptet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése