2013. november 11.

Sacher torta

Annyira örülök, hogy sok házias pasival vagyok körülvéve! Akiknek nem derogál fakanalat vagy akár robotgépet fogni a kezükbe és otthonosan mozognak a konyhában. Ilyen férfi például apukám, Imi és András is. De a barátaink közül is jó néhányat felsorolhatnék, akik szeretnek konyhatündérkedni.

Mondjuk kezdhetném Zolival a listát. És nála meg is állnék egy "pillanatra", hogy méltassam egy kicsit az érdemeit. Ő egyszer valamikor tökéletes társa lesz egy nőnek, aki szereti a házias pasikat hiszen Zoli nemcsak hogy nagyon jól masszíroz de főz és finom tortákat is süt. Többször is ettem már nála ebédet, desszertet, és soha nem csalódtam. Viszont amióta megkóstoltam a Sacher tortáját, azóta azt mondom, hogy ő egy főnyeremény! :)


Nemrégiben újra megsütötte nekünk és most végre nem felejtettem el elkérni a receptjét. Így Zoli szavait tolmácsolva leírom most nektek.

Hozzávalók:
- 7 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg étcsokoládé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1/4 liter olaj (nem olíva)
- a bevonáshoz: étcsokoládé + kevés olaj
- kenéshez: sárgabarack lekvár

Itt álljunk is meg egy percre. Sokakban felmerülhet, hogy a Sacher torta vajon milyen lekvárral az "igazi"? Én már ettem málna lekvárral, erdei vegyes bogyós gyümölcs lekvárral, ribizli lekvárral megkenve is. De a wikipedia szerint sárgabarack lekvárral készült az eredeti torta.


Története is van ám neki, megtudhatjuk miről illetve kiről kapta a nevét: történt ugyanis, hogy 1832-ben Metternich herceg udvarában a főszakács megbetegedett. Márpedig nem maradhatott desszert nélkül a tisztelt udvar. Mit volt mit tenni, a 16 éves cukrásztanonc Franz Sacher kitalálta, hogy egy sűrű tésztájú csokoládés tortát kettévág, megkeni a közepét és a tetejét baracklekvárral, majd az egészet bevonja csokival.

Így született meg sokak kedvence, Bécs egyik jelképe, a Sacher-torta. Manapság Bécsben járva sem találunk két egyformán készülő Sacher-tortát, de a legeredetibbnek mondottat mégiscsak a Hotel Sacher-ban kóstolhatjuk.

Az eredeti recept szerint a tésztájába vajat dolgoznak olaj helyett. 


És most vissza Zoli tortájához. Máris folytatom az elkészítés leírásával.

"A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverem. A csokit gőz felett felolvasztom, hozzádolgozom az olajat is. Kihűtöm az olajos-csokis masszát.

Közben a tojások fehérjéből a csipetnyi sóval kemény habot verek. A kihűlt csokis-olajos keveréket hozzákeverem a cukros tojáshoz. Rászitálom a sütőporral elvegyített lisztet, összedolgozom.

Végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjéből vert habot is, alaposan elvegyítem. Kivajazott-lisztezett tortaformába (kb. 24 cm-es) öntöm a masszát és 170-180 fokra előmelegített sütőben megsütöm.

20 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, nehogy összeessen a tészta. 35-40 perc után tűpróbával meg lehet nézni, hogy megsült-e.


Ha kész, kivesszük a sütőből és a sütőforma keretét eltávolítva hagyom kihűlni. Ezután középen kettévágom, az alsó lapot megkenem sárgabarack lekvárral, és visszaemelem rá a felsőt. Érdemes két késre fektetni, nehogy eltörjön.

A felső lap tetejét és az egész torta oldalát is megkenem lekvárral. Végül ugyancsak az oldalát és a tetejét is bevonom a gőz felett megolvasztott, pici olajjal elkevert étcsokoládéval.

Szeletelés előtt pár órára hűtőbe teszem."

Zoli most nem 2, hanem 3 felé vágta a tortát, így több lekvár került bele. Nagyon-nagyon finom volt, még egyszer köszönjük szépen!


A fenti képen pedig cukrászmesterünk látható a konyhájában. Nagyon jól áll neki a sütés-főzés. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése