A receptjét kolléganőmtől kaptam, aki szintén megsütötte hétvégére a vendégeinek. :) Ő meggyel dúsította a krémet, én nektarinnal és szőlővel, szerintem ezekkel is szuper lett.
Hozzávalók a piskótához:
- 12,5 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 4 tojás
- 2 evőkanál forró víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a forró vizet, elvegyítjük benne. Majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport és jól összedolgozzuk.
Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, ráborítjuk a piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt és felcsavarjuk. Így hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20-25 dkg gyümölcs
A habtejszínt a vaníliás cukorral és egy kevés porcukorral kemény habbá verjük. Beledolgozzuk a mascarponét és a maradék porcukrot is.
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük vékonyan a krémmel. Egyenletesen elrendezzük rajta a megmosott, tisztított, esetleg darabolt gyümölcsöket, bevonjuk a maradék krém felével és szorosan feltekerjük. Tálra rendezzük és a tekercset megkenjük a maradék mascarponés krémmel.
Ízlés szerint díszíthetjük friss gyümölcsökkel, csokireszelékkel, színes cukorkákkal, csokoládés tejszínhabbal.
Tálalás előtt jól behűtjük, hogy kissé megdermedjen a krém, így szépen szeletelhető lesz.
Nem mondom, hogy kiadós sütemény, mert egy 6 fős társaság pillanatok alatt el tudja tüntetni. Nagyobb összejövetelre érdemes rögtön dupla adagot - tehát két rudat - sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése