2016. október 30.

Bakonyi húsgombócok

Olasz-magyar fúzió. :) Egy igazán magyaros ízvilágú étel az Olaszországból hozott szélesmetélttel tálalva. Tudtam, hogy ezt a fajta tésztát valamilyen szaftos húsgombóccal enném legszívesebben de most nem vágytam a paradicsomszószra. Inkább valamilyen tejszínes vagy tejfölös mártásban gondolkodtam, amikor beugrott a bakonyi sertésszelet íze. Innen már csak egy lépés volt, hogy gombóccá alakuljon az a bizonyos sertésszelet.



Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- só
- bors
- pirospaprika
- 40 dkg csiperkegomba
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- petrezselyemzöld
- víz
- 3-4 evőkanál olaj

A darált húst egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, sóval és borssal ízesítjük. Összegyúrjuk és ha túl lágynak érezzük, dolgozzunk bele annyi zsemlemorzsát, hogy jól formálható masszát kapjunk.

Egy mélyebb edényben hevítsünk olajat. Vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat a darált húsból és az olajon pirítsuk körbe minden oldalukat. Szűrőkanállal szedjük ki és egy tálban tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékon pároljuk meg a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. Ezután szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel kevés vízzel és jól kavarjuk össze. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk csíkokra és adjuk hozzá a paprikás hagymához. Ültessük a tetejére a húsgombócokat, öntsük fel annyi vízzel, hogy félig lepje el, sózzuk-borsozzuk, majd fedő alatt, időnként megkeverve főzzük kb. 30 percig.

A tejfölben keverjük el csomómentesre a lisztet, habarjuk be vele az ételünket. Jól forraljuk ki fedő nélkül. Végül keverjünk hozzá frissen vágott petrezselyemzöldet.


Nokedlivel is biztosan finom, de ezt a szélesmetéltet egyenesen ehhez találták ki. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése