2016. szeptember 1.

Mákos piskótatekercs citromkrémmel

Mindjárt itt van Anya névnapja, így talán időszerű, hogy az Anyák napi sütijét bejegyezzem... :) A kérdésemre, hogy milyen sütit szeretne tőlünk, kiválasztott egy Vidék íze újságból és egy Nők lapja konyhából egy-egy receptet, és azokból hagyott dönteni. Bevallom, én a könnyebbet választottam, hogy ha már ünnepre készülünk, kisebb legyen a hibalehetőség. Nem volt elég kicsi. :)


Nézzük először a hozzávalókat:
10 dkg porcukor,
3 tojás,
10 dkg liszt,
2 evőkanál egész mák.

A krémhez:
2 tojássárgája,
10 dkg cukor,
1 dl frissen facsart citromlé,
1 citrom reszelt héja,
25 dkg mascarpone (az eredeti recept szerint 20 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt)


Az elkészítés során az alábbiakat kell cselekednünk:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütőformát kibéleljük sütőpapírral. Habverővel keverjük habosra, krémes állagúra a tojásokat a cukorral. Szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a mákot, öntsük a tepsibe a masszát, és süssük készre 15 perc alatt. Még melegen tekerjük fel a kész piskótát, így hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a citrom levét és héját, majd lassú tűzön, kevergetve sűrítsük be a krémet. Forgassuk össze a mascarponéval. Hűtőbe téve hagyjuk szilárdulni, és ha megfelelőnek találjuk az állagát, kenjük a kitekert piskótába, majd ismét tekerjük fel.


Sajnos külsőleg nem sikerült jól ez a tekercs, mert ki akarta rúgni magát, gyűrötté tette a sütőpapír... Lényegében csúnyácska lett egyben, ezért nem is készült így fénykép róla. Az íze és állaga viszont tökéletes lett, a ronda és finom tipikus példája. :) Ja és szerintem a hozzávalók eleve fél adagot takarnak. legalábbis 6 fős családban mindenképpen. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése