Hozzávalók:
- 1 kg marhalapocka
- néhány evőkanál dijoni (esetleg magos) mustár
- só
- őrölt bors
- 1-2 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 kis csokor zellerlevél
- 1 kis csokor friss vagy 1 evőkanál szárított oregano
- 2 dl főzőtejszín
- 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- kevés olaj
A marhahús minden oldalát felhasználás előtti este sózzuk-borsozzuk, mustárral jó vastagon megkenjük. Egy tálban lefedve egész éjszakán át pihentetjük.
Másnap egy lábasban olajat hevítünk, ezen körbepirítjuk, elősütjük a húst. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárga- és fehérrépát, az oreganót, zellert, és még 2-3 evőkanálnyi mustárt. Kevés vizet öntünk alá és félpuhára pároljuk a húst. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje és fedő alatt addig pároljuk amíg teljesen megpuhul a marhahús.
Ekkor kiemeljük a húst egy vágódeszkára. A visszamaradt levet átszűrjük, a zöldségekre és fűszerekre már nincs szükségünk. A többit visszaöntjük a lábasba. A tejszínnel elkevert keményítővel behabarjuk, jól kiforraljuk, kissé besűrítjük. Ha szükséges, kevés sóval ízesítjük még.
A húst felszeleteljük és a forró mártással, valamint a zöldfűszeres knédlivel tálaljuk.
Előző esti vacsoráról maradt néhány szelet sült sütőtökünk, gondoltam jól illene a hús mellé. Így ezt is átsütöttem-forrósítottam tálalás előtt. Nem csalódtam, tökéletes összeállítás volt az édeskés tök, az illatos knédli és a pikáns-mustáros szaftos hússzeletek. Máskor is elkészítem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése