2016. szeptember 12.

Szilvás lepény

Mivel szilvaszezon van, előbányásztam a gépről egy olyan sütinek a fotóját, amit Mazsi néhány évvel ezelőtt készített nekünk. Szerencsére megvan a receptje is, így meg tudom osztani veletek.

Egy nagyon egyszerű süteményről van szó, amit akár munka után is elkészíthetünk és a gyerek uzsonnás csomagjába bekészíthetünk másnapra. :) Tuti sikere lesz! Akár úgy is megvariálhatjuk, hogy nemcsak szilvát, hanem őszibarackot is teszünk bele.


Hozzávalók:
- 50 dkg szilva magozva
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 18 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tejföl
- 5 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- zsemlemorzsa

A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Hozzáadunk 2 tojást és apránként belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet is.
Egy kerek sütőformát vagy egy tepsit kivajazunk, meghintünk zsemlemorzsával. Beleöntjük a tésztát.
A félbevágott szilvákat a tészta tetejére helyezzük. A tejfölt a maradék tojással, a porcukorral és a fahéjjal elkeverjük, majd ráöntjük a szilvára.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük, tűpróbáig. Vigyázzunk, hogy a teteje ne égjen meg, csak szépen megpiruljon.


A tetejét porcukorral vagy fahéjas cukorral is megszórhatjuk. Kihűlés után szépen szeletelhető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése