2016. május 10.

Tejszínes gesztenyetorta

Gesztenyepüré torta, ahogy a tesóm mondta. :) És igaza van, hiszen a gesztenye és a tejszínhab dominál ebben a tortában. Tulajdonképpen ez volt a cél, hiszen anyukám nagyon szereti a gesztenyepürét, mégsem azzal akartam beállítani hozzá anyák napjára. Hanem valami nagyon hasonlóval. :)


Így egy három rétegű torta mellett döntöttem, amelynek az alapját egy vékonyabb piskótalap adja, a középső részt egy vaníliapudinggal könnyített gesztenyés krém, a legfelsőt pedig tejszínhab! Sok-sok tejszínhab. Díszítésként darált keksszel vegyítettem a maradék gesztenyemasszát és gombócokat formálva belőle, kiraktam a torta tetejét.

A szeletekről nem sok jó kép készült, de ez az egy talán szemlélteti, hogy milyen is volt.



Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- csipetnyi só

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Majd két részletben adagolva óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojásfehérje habot.

Egy kivajazott-kilisztezett 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen levesszük róla a formát és rácson hagyjuk kihűlni.


Hozzávalók a gesztenyés krémhez:
- 1,5 csomag (37,5 dkg) gesztenyemassza
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 15 dkg vaj

A pudingporból, tejből és cukorból sűrű pudingot főzünk. (Nekem elég volt bele az 1 evőkanál cukor, hiszen a gesztenyemassza is édes volt, de aki szeretne, tehet bele többet.). Kihűtjük.
Ezután robotgéppel hozzádolgozzuk a lágy vajat és a gesztenyemasszát. Egynemű krémet keverünk belőle.

Hozzávalók a tejszínes réteghez:
- 10 g zselatin
- 2,5 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor

A zselatint kevés vízbe beáztatjuk 10 percre egy kisebb lábasban. Majd kis lángon kevergetve melegíteni kezdjük. Ahogy elkezd forrni, levesszük a tűzről. A habtejszínből és a cukorból kemény habot verünk. Először csak egy evőkanálnyi tejszínhabot keverünk a meleg zselatinhoz, majd még egyet. Az így kihűtött zselatint hozzádolgozzuk a kemény tejszínhabhoz.


A kihűlt piskótalapot süteményestálra rendezzük. Szorosan körézárjük a sütőforma kapcsos keretét. A piskótát egyenletesen megkenjük a gesztenyés krémmel, majd bevonjuk a zselatinos tejszínhabbal. Egy éjszakára vagy néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.

Másnap vagy néhány óra múlva elkészítjük a díszítést.

Hozzávalók a díszítéshez:
- 12,5 dkg gesztenyemassza
- 12,5 dkg darált keksz
- 1 evőkanál rum (vagy fél üvegcse rumaroma)
- 10 dkg lágy vaj
- szükség szerint egy kis tej
+ 2,5 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, ha szükséges: 1 csomag habfixáló vagy expressz zselatin fix

A megdermedt tortáról távolítsuk el a keretet.

A habtejszínt verjük kemény habbá a cukorral (és a habfixálóval vagy zselatin fixszel) és vékonyan kenjük meg vele a torta tetejét, hogy megtapadjanak rajta a gesztenyegolyók.

A gesztenyemasszát összedolgozzuk a lágy vajjal, darált keksszel és a rumaromával. Ha nagyon nem akar összeállni, kevés tejet is dolgozzunk bele. Formáljunk a masszából tetszés szerinti nagyságú gömböket és helyezzük el a torta tetején. A kimaradt mennyiségből krumplinyomó segítségével készítsünk egy halmot a közepére. A maradék tejszínhabot töltsük nyomózsákba és díszítsük habrózsákkal a torta oldalát, tetejét.

Tálalás előtt jól hűtsük be, így szépen szeletelhető süteményt kapunk.


Kicsit elkéstem a bejegyzéssel, de még egyszer boldog anyák napját kívánok Anyukám! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése