2015. december 1.

Sült pulykacomb mézes-szezámmagos sárgarépával


Ismét eljött az év utolsó hónapja és vele együtt az adventi időszak. Nekem ez mindig kettősséget jelent, hiszen munkámból adódóan pont most van a legnagyobb pörgés, kapkodás. Ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy ez a legszebb időszaka az évnek, hiszen családunkban több szülinap, névnap is követi egymást. Igyekszem a karácsonyra is készülni, adventi időszakban az ünnepre hangolódni, majd az év utolsó két hetét nyugalomban együtt tölteni a számomra kedves emberekkel.

Minden évben leírom, és ez most sincs másként: sajnos ez a sütés-főzés rovására megy. Hét közben nagyon egyszerű dolgokat készítek - ha készítek - pl. főzeléket, tésztaféléket, hét végén pedig az ajándékbeszerző körúton gyorsan bekapunk valamit egy helyi kifőzdében. Az igazi sütés-főzés majd december 20-a környékén kezdődik, amikor már ténylegesen a karácsonyra készülök. Az idei menü már összeállt a fejemben, csak a sütiket kell kitalálnom, hogy mik legyenek.


De hogy addig se maradjunk új recept nélkül, szerencsére találtam néhány régebben elkészített étel fotóját a gépemen.

Ezt a sült pulykacombot pl. 2012-ben készítették anyuék, méghozzá a Vidék íze magazin februári számában talált recept alapján. Nagy sikere volt, annyira, hogy arról is beszéltünk, hogy akár egy könnyed karácsonyi fogásnak is beillene.

Hozzávalók:
- 1 pulyka alsó vagy felső comb
- fűszerkeverék (steak, szárnyas, stb)
- só
- fél dl étolaj
- 50 dkg sárgarépa
- 5 dkg szezámmag
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál méz


A húst megmossuk, megtöröljük, megsózzuk, majd egy sütőedénybe fektetjük. A fűszerkeveréket elkeverjük az olajban, és ezzel bekenjük a hús minden oldalát. Vizet öntünk alá és lefedjük. 180-200 fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk, majd a fedőt eltávolítva, a hőfokot mérsékelve pirosra sütjük a pulykát.

Amíg a hús sül, a sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, erre rádobjuk a sárgarépát, a szezámmagot és rácsurgatjuk a mézet. Megsózzuk és kevergetve megpirítjuk.

Nem szabad teljesen megpuhulnia, akkor jó, ha roppanós a zöldség.

A köretet és a húst tálra rendezzük, a felsőcombot szépen felszeleteljük.


Nemcsak finom, hanem mutatós is. Ha igazán színesre szeretnénk készíteni, egy kevés zöldhüvelyű zöldbabbal is feldobhatjuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése