2015. december 7.

Marcipános csörögefánk

Tudom, hogy a fánk inkább a farsangra illő sütemény, nem feltétlenül karácsonyi. Azonban most nem is a karácsony apropóján jutott eszembe. Drága megboldogult nagymamámat Borbálának hívták, pénteken volt a névnapja. Ő volt a nagy csörögefánk-mester a családunkban. Gyakran készítette és nagyon jól!

Volt egy titkos receptje, szerintem csak a fejében, illetve a kezében. Nem kellett mérnie semmit, csak úgy érzésre tette bele a hozzávalókat és mindig tökéletesen sikerült neki. Anyuék már többféle recepttel kísérleteztek, eddig az volt a legfinomabb, amit oldalunkon már olvashattatok.

Néhány éve azonban anyu megpróbálkozott egy marcipános-mazsolás változattal is, erről szeretnék most írni.

A receptet a Fanny Konyha magazinban találta, ott puncsmártással kínálták a fánkokat. A marcipán különleges ízt kölcsönzött neki, kicsit ünnepibb jellegű sütemény kerekedett ki belőle, mintha sima forgácsfánkot sütött volna.


Hozzávalók:
 - 1 dl és 2 evőkanál rum
- 15 dkg marcipán
- 1 kg liszt
- 3 evőkanál tejföl
- 8 tojássárgája
- 2 evőkanál citromlé
- 10 dkg cukor
- 6 evőkanál fehérbor

- ízlés szerint mazsola
- olaj a sütéshez



A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe beleöntjük a tejfölt, a tojássárgáját, 2 evőkanál rumot, a citromlevet, a cukrot, a bort, a mazsolát és a lereszelt marcipánt. Belülről kifelé körkörös mozdulattal hozzákeverjük a lisztet, majd jól összedolgozzuk, -gyúrjuk a tésztát, végül 3-5 mm vékonyra kinyújtjuk.

Derelyeszaggatóval rombusz alakzatokat vágunk ki a tésztából és mindegyik közepére (a két hosszú oldallal párhuzamosan) hosszúkás bemetszést készítünk. Ezen a lyukon átfordítjuk a tészta egyik végét.

Bő, forró olajban pár perc alatt pirosra sütjük, papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.


Ízlés szerint porcukorral megszórva vagy vaníliasodóval, puncsmártással kínálhatjuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése