2015. december 15.

Szilvás túrótorta

Múlt hétvégén ünnepeltük Mazsi 30. szülinapját. A családi köszöntésre az Árnyas Étteremben került sor, majd utána saját készítésű sütikkel koronáztuk meg a kerek évfordulót.

Erre az alkalomra tesóm egy szilvás túrótortát kért tőlem, amelynek receptjét a Vidék Íze magazin 2014. szeptemberi számában találta meg.


Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg keményítő
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 tojás
- 6 dkg porcukor
- 12,5 dkg hideg vaj

A lisztet a sütőporral, a cukorral és a keményítővel elkeverjük. Ráreszeljük a hideg vajat, majd ráütjük a tojást. Gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk. Hideg helyen egy órát pihentetjük.


Közben elkészítjük a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg túró
- 30 dkg szilva (friss vagy befőtt)
- 12,5 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojás
- 6 dkg keményítő

A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Egy részét apróra vágjuk, néhány darabot csak félbe vágunk, a torta tetejére díszítésnek. Ha szilvabefőttel dolgozunk, akkor előtte szűrjük le a levét és jól csepegtessük le.

A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, a tojások sárgájával és a citrom héjával habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a túrót, a keményítőt és végül beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot. Belevegyítjük az apróra vágott szilvát is.


Egy 26 cm-es kerek, kapcsos sütőformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk és a hűtőből kivett tésztát akkorára nyújtjuk, hogy bele tudjuk nyomkodni a formába és egy kis pereme is legyen. Beleöntjük a túrós-szilvás keveréket, elsimítjuk a tetejét, majd kirakjuk a félretett fél szilvákkal.

170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tortát és kb. 70 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha túlságosan pirulna, alufóliával fedjük be.



Jó minőségű friss szilva híján befőttel készítettem a tortát. Így is nagyon finom volt. Ez az adag elég kiadós, így nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ünnepekre tökéletes torta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése