2015. december 18.

Diós tekercs

Íme Mazsi másik szülinapi süteménye. Ezt anyuék készítették neki, vagyis az egész családnak, méghozzá a biztonság kedvéért egyből dupla adagot. :) Különleges, nagyon diós sütiről van szó, amiben nincs egy gramm liszt sem, dió viszont annál több.

Éppen ezért - bár kicsinek tűnik az egy tekercs egy 6-7 fős család számára - elég kiadós, mert egy vékony szelet elég belőle egyszerre. Főleg ha még be is van vonva bőségesen tejszínhabbal. Úgy látszik, idén csak ilyen süteményt sikerült Mazsinak sütni, hiszen az én szilvás túrótortám is nagyon laktatóra sikeredett.


Hozzávalók a piskótához (1 tekercs):
- 5 tojás
- 7 dkg cukor
- 7 dkg darált dió

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót is. A fehérjét keményre verjük és apránként, óvatosan beleforgatjuk a diós masszába. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy tiszta, nedves konyharuhára borítva a piskótát szorosan felcsavarjuk. Amíg hűl, elkészítjük a krémet.


Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál rum
- 2,5 dl tej
- fél rúd vanília
+ díszítéshez ízlés szerint tejszínhab, dió

A töltelékhez a diót a cukorral, a tejjel és a vaníliarúd kikapart magjával alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a rumot és még forrón a tésztára kenjük, majd újra felcsavarjuk.

Tálalás előtt néhány órára érdemes hideg helyre tenni.



Ízlés szerint bevonhatjuk tejszínhabbal, vagy csak a tetejét díszíthetjük vele, valamint diószemekkel.

Az eredeti recept a Vidék Íze magazin  2014. decemberi számában jelent meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése