2015. december 28.

Aszalt szilvás pulykamell sült almával

Az idei karácsonyi menüről szóló bejegyzéseim sorát egy főétellel kezdem, méghozzá azzal, amit anyuéknál ettünk december 25-én. Több féle pulykás étel szerepelt már az évek során a karácsonyi ebédeinken, tavaly például Wellington pulykamellet sütöttek anyuék,  aztán volt már pulykamellsteak is, vörösboros szilvamártással és mézes sült körtével.  Gyerekkoromban pedig évekig mézes sült pulykamell volt az ünnepi ebéd egyik fogása. Szóval szeretjük a pulykát karácsonykor!


Idén egy olyan receptet szerettek volna kipróbálni, amit Lajos Mari konyhája c. magazin 2013/5. számában talált anyukám. Nagyon megtetszett neki ez a gyümölcsös-húsos összeállítás.

Hozzávalók:
- 80 dkg pulykamellfilé egyben
- só
- őrölt bors
- 1 + 4 db alma
- 3 + 3 + 4 szelet bacon
- 10 dkg puha, mag nélküli aszalt szilva
- 1 nagyobb ág rozmaring
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál olaj
- 4 dkg vaj


A húst leöblítjük, egyik hosszanti oldalát egyben hagyva mélyen bevágjuk, majd kihajtjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. Az alsó húslapot betakarjuk 3 szelet kissé egymásra csúsztatott baconnel.

Egy almát meghámozunk, magházát eltávolítjuk és kis kockákra felvágjuk. Az almát és az aszalt szilvát elrendezzük a baconnel betakart húson, majd Ráfektetünk újabb 3 szelet szalonnát. Ráhajtjuk a felső húslapot. A széleket jól egymásra nyomkodjuk, hústűvel vagy pálcikával sűrűn megtűzzük. Vékony zsineggel sonkaszerűen átkötözzük, végül kihúzgáljuk a pálcikákat. A zsineg alá behúzzuk a rozmaringágat.


A húst mély sütőedénybe fektetjük, mellédobjuk a hámozatlan fokhagymát, valamint a vastag gerezdekre szelt hagymát. Tetejét betakarjuk a maradék 4 szelet baconnel, megöntözzük a borral és az olajjal. Lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Végül fedő nélkül pirosra, ropogósra sütjük további kb. 20 perc alatt.

A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Közben a maradék 4 almát megmossuk, nyolcadokra vágjuk, magházukat kiemeljük és egy nagyobb serpenyőben, felforrósított vajon puhára, aranysárgára sütjük kb. 6-8 perc alatt.

A húsról leemeljük a szalonnaszeleteket, eltávolítjuk róla a zsineget, rozmaringot, felszeleteljük és tálra rendezzük. Mellészedjük a vele sült fokhagymát, hagymát, meglocsoljuk az átszűrt pecsenyelével és ízlés szerint petrezselyemmel díszíthetjük. A sült almát is mellé kínáljuk.


Nagyon finom és ízletes étel, nemcsak ünnepi alkalmakra ajánlom! Egyszerűen elkészíthető és akár különféle gyümölcsökkel variálható. Aszalt sárgabarack, sült körte, bármi ami eszünkbe jut. Örülök, hogy ez volt az egyik karácsonyi fogás anyuéknál!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése