2015. november 1.

Kenyértésztában sült sertéscomb szőlőkompóttal

Ezt az őszi, kiadós húsételt néhány évvel ezelőtt készítették el anyuék. Azóta sajnos feledésbe merült, elfelejtettük megosztani veletek. De hála a digitális technikának, előkerültek a fotók, amelyeket Mazsi vagy András csinált. Így eszünkbe jutott az is, hogy mennyire aktuális ez a recept!


Nagy kedvenceink a gyümölcsös húsételek, én már gyerekkoromban is szerettem a sült vagy rántott hús plusz alma- vagy cseresznyekompót párosítást. Szerencsére szinte csak a fantáziánk szab határt annak hogy milyen gyümölcsöket használunk az étel elkészítéséhez. A szezonális magyar gyümölcsöket kihasználva, ma már szinte egész évben találhatunk import narancsot, banánt, barackot, epret, szőlőt, és még sorolhatnám. 


Ezt a receptet anyukám a 2011. októberi Vidék íze magazinban találta, amely akkor egy szüreti lapszám volt, többféle szőlős receptet tartalmazott.


Hozzávalók:
- 1 kg egész sertéscomb
- só
- őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- kb. 10 dkg zsír
- kb. 1 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 kis doboz joghurt
- 0,5 dl olaj
- 1-1 nagy fürt fehér és kék szőlő
- 1 citrom héja és leve
- 1 rúd fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg

A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. Egy tepsit kikenünk zsírral, beletesszük a húst. Kevés vizet öntünk alá és fólia alatt 150 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd a tepsiből kivéve kihűtjük.


A tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. Egy mély tálba tesszük a lisztet, csipetnyi sót, a joghurtot és az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Hozzáöntjük az olajat, egy maréknyi megmosott, megszárított szőlőt és ezeket is beledolgozzuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Eztán lisztezett deszkára - vagy rögtön a kizsírozott tepsibe-  borítjuk és széthúzogatjuk annyira, hogy a közepére ültetve a húst, bele tudjuk csomagolni. Zsírral kikent tepsibe emeljük a csomagot és megkenjük vízzel a tetejét. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.


Amíg a hús sül, elkészítjük a szőlőkompótot.

1 liter vízbe beletesszük a maradék 4 evőkanál cukrot, a fahéjat, a citrom héját és levét. Körülbelül 10 percig nagy lángon forraljuk, majd hozzáadjuk a leszemezett, megmosott szőlőt. Ezzel már csak 2-3 percig főzzük és le is vesszük a tűzről.


Az elkészült sültet felszeleteljük és a kompóttal tálaljuk. Hidegen és melegen is egyaránt finom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése