2015. november 3.

Tárkonyos sertésraguleves

Javában benne járunk az őszben és most már kezd igazán hűvösre fordulni az időjárás. Éjszakánként fagypont körüli a hőmérséklet, napközben is elkel a vastag kabát. Ilyenkor nagyon jól tud esni egy nagy tányér forró, sűrű, kiadós leves.

Ez a raguleves felér akár egy egytálétellel is, ha bőségesen megpakoljuk a belevalóval és viszonylag kevés lével főzzük fel. De természetesen lehet hosszú lére is ereszteni. :)

Erdélyben közkedveltek a savanyított, tárkonnyal fűszerezett levesek, ez is ilyen. A receptet az Erdélyi Konyha magazin 2012. októberi számában találtuk és főleg a rövidsége miatt tetszett meg. Jó választás volt!


Hozzávalók:
- 60 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
- 20 dkg gomba
- 2 dl tejföl
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 csapott evőkanál liszt
- friss petrezselyem
- tárkony
- só
- őrölt bors
- citromlé

Egy fazékban vizet teszünk fel forrni. Közben a húst kockára vágjuk, majd a forrásban lévő vízbe dobjuk. Sóval, borssal ízesítjük és 20 percig főzzük. Eztán hozzáadjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, és addig főzzük, amíg majdnem megpuhul minden.

Közben a gombát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk és beletesszük a levesbe. Megszórjuk aprított petrezselyemmel és tárkonnyal és készre főzzük.

A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés levet merünk bele a levesből és összedolgozzuk, majd behabarjuk vele a levest. Citromlével savanyítjuk - ízlés szerint.


Második fogásként egy jó adag palacsintát vagy lekváros buktát tudok elképzelni. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése