2015. november 14.

Kacsasült

Múlt hétvégén ünnepeltük Imi névnapját, méghozzá egy kis családi ebéd keretében. Egy kicsit elgondolkodott, amikor megkérdeztem, hogy mit szeretne kérni ebédre, de végül sikerült kitalálnia. Visszaemlékezett, hogy gyerekkorában Imre napon mindig apukája - őt is Imrének hívták - kedvence készült: kacsasült sült krumplival és meggybefőttel.

Úgy gondolta, ideje visszatérni a hagyományokhoz. :)


Kérdezgettem, hogy vissza tud-e emlékezni, pontosan hogyan készült az a kacsa és végül arra jutottunk, hogy egy nagyon egyszerű, sóval-borssal fűszerezett sültről van szó. A reprodukálásával anyut bíztuk meg. Az első lépése az volt, hogy a pestszentlőrinci piacon kedvenc baromfis hentesénél beszerzett egy nagy adag kacsacombot, kacsamellet és kacsamájat. Ja meg egy szép darab kacsahájat, amit kisütve friss kacsazsírt - és természetesen tepertőt - állított elő. Szóval kacsát ettünk kacsával több napon keresztül. És a tepertő még megvan, hozzá sem nyúltam! Lehet, hogy pogácsa lesz belőle...


A kacsasülthöz nem tudok pontos mennyiségű hozzávalókat írni. Annyira egyszerű a recept, hogy el sem lehet rontani!

Hozzávalók:
- bőrös kacsacomb és / vagy kacsamell
- kacsamáj
- só
- bors
- kevés kacsazsír
- paprika
- paradicsom
- hagyma
- kevés víz

A kacsacombot- és mellet átmossuk, szárazra töröljük és minden oldalukat megszórunk sóval, borssal. Kis ideig állni hagyjuk. Egy sütőtálat vékonyan kikenünk kacsazsírral és nem túl szorosan egymás mellé fektetjük a húst. A megmosott paprikát és paradicsomot, valamint a megtisztított hagymát felszeleteljük és köréjük szórjuk.

A lefedett sütőtálat 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 1 órán keresztül sütjük a húst. Ekkor mérsékeljük a hőfokot 180 fokra, levesszük a tálról a tetőt, a kacsacombokat- és melleket megfordítjuk, meglocsolgatjuk a kisült pecsenyezsírral és melléjük tesszük a kacsamájakat. Ismét lefedjük és további fél óráig-negyven percig (vagy amíg minden teljesen megpuhul) sütjük.

Ezután végleg eltávolítjuk a tálról a fedőt és kb. negyed órán keresztül a bőrös felükkel felfelé, a pecsenyezsírral meglocsolgatva grill fokozaton sütjük, hogy piros és ropogós legyen a kacsabőr.


Ha valaki nem szereti ropogósan a bőrét - vagy egyáltalán nem szereti a bőrét - természetesen nem kell fedő nélkül tovább sütni, puhulás után azonnal fogyasztható az ízletes és omlós kacsasült.

Természetesen sült krumpli és meggybefőtt dukált hozzá, ahogyan Imi kérte, de azért apu párolt káposztát is készített mellé. És milyen jól tette! :)


Nagyon finom, puha lett a hús! A sült zsírja sem veszett kárba, a benne sült zöldségekkel együtt behűtöttük és kenyérre kenve elfogyasztottuk. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése