2015. május 31.

Rázalék (újkrumpliból)

Nem tudom, ismeri-e valaki rajtunk kívül ezt az ételt? Vagy ezen a néven esetleg egy másikat? Keresgéltem a neten, de nem igazán találtam sehol máshol ezt receptet. Túrós, káposztás nokedlis ételként van fent egy-két helyen. Sokszor gondolkodtam már, hogy lehetséges, hogy csak a mi családunkban született meg ez a végtelenül egyszerű egytálétel? Apukám gyerekkorában a nagyszüleinél, Abaújszántón evett sokszor újkrumpli szezonban rázalékot, ez ugyanis csak abból finom! A nagyszülők nem voltak túl jól eleresztve anyagilag, ezért leggyakrabban burgonyás, tésztás étel készült náluk - hús viszonylag ritkán volt az asztalon - és szerencsére apukám átmentette ezeket a recepteket a mi családunkba is. Dödölle, sztrapacska, tócsni, rázalék, hogy csak néhányat említsek közülük. Nagyon szeretem mindegyiket.


Nos a mi rázalékunkban nincs sem káposzta sem túró. Ha valaki szeretné, továbbfejlesztheti ezt a receptet, de mi így szeretjük, mindenféle sallang nélkül. Úgy ahogy apukám készíti. :)

Hozzávalók:
- 1 kg újburgonya (lehetőleg parázsburgonya)
- 3 tojás
- kb. 30 dkg liszt
- kb. fél dl víz
- 1 közepes hagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- só

A krumplit fél órára sós vízbe áztatjuk, majd éles késsel lekapargatjuk a héját. Ha parázsburgonyánál nagyobbat vásároltunk, félbe is vághatjuk, hogy gyorsabban elkészüljön.

Egy nagy fazékban csipetnyi sóval vizet teszünk fel forrni, ebben fogjuk kifőzni a nokedlit.

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és 2 evőkanál zsíron vagy olajon egy nagyobb lábasban üvegesre pároljuk. Beletesszük a burgonyát, kissé megsózzuk, összekeverjük és fedő alatt közepes lángon, saját gőzében puhára pároljuk.

Egy tálba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vizet, sót, majd kb. 30 dkg lisztet. Fakanállal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk - ha kell, adjunk hozzá még egy kevés lisztet - , lágy tésztát kell kapnunk. Nokedliszaggató segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, megkeverjük, majd amint feljött a víz felszínére, 1-2 percig főzzük még. Leszűrjük és a megpuhult krumplihoz adjuk. Összerázzuk, ha szükséges utánsózzuk.


Friss fejessalátával, uborkasalátával vagy vegyes zöldségekből összeállított savanyúsággal kitűnő nyári ebéd, vacsora! Én napokig képes vagyok enni, körülbelül mint a lecsót vagy a sajtos-tejfölös tésztát. :)

A fenti képeken Eszti vegyes savanyúsága látható, erről még írok a későbbiek során.



7 megjegyzés:

  1. Most akadtam rá a receptre! Imádom! Nagymamám gyakran csinált nekünk. Abaújszántóról származik ő is. Ha valakinek említettem, csak nézett rám nagy szemekkel, hogy milyen rázalék?!?! De most jó volt megtalálni a recepted! Mi még egy kis pirospaprikát is rakunk hozzá az elején,hogy ne legyen olyan sápadtka. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, kicsi a világ! :) Megírod, hogy hívták a nagymamádat? (kicsibors@indamail.hu) Lehetséges, hogy ismerték is egymást. A paprikás ötletet köszi, mi is ki fogjuk próbálni úgy! :)

      Törlés
    2. Én amúgy tejföllel szeretem.

      Törlés
    3. Nagyon jó ötletet adtál, köszönöm! Főleg olyan tejfölimádónak mint amilyen én vagyok :D

      Törlés
  2. Az én nagymamám is Abaújszántóról származik és imádom ezt az ételt,most akarom megtanulni elkészíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó ilyeneket olvasni! Téged is megkérlek, hogy ha nem titok, írd meg a kicsibors@indamail.hu címre nagymamád nevét, hátha apukám emlékszik rá. Gyerekkorában gyakran töltötte a nyarakat anyukája szülőhelyén, a nagyszüleinél.

      Törlés
  3. Sziasztok,tudom már régi a poszt.Csak kíváncsi lennék hogy valakinek a nagyija nem ismerte e az én nagyimat,vagy anyukámat.A nagyim lánykori neve Szilágyi Zsuzsanna.Anyukám lánykori neve Gál Zsuzsanna Gyöngyi.Abaújszántón laktak.

    VálaszTörlés