2015. május 22.

Tésztában sült pikáns fasírt

A receptet és a fotókat Judittól kaptam, aki igazán szereti a különleges ízeket. Márpedig a címben nem véletlenül szerepel a "pikáns" jelző. Ki nem találnátok, hogy mivel fűszerezte a fasírtot! Első ránézésre nekem csak az tűnt fel, hogy milyen jól mutat benne a zöldborsó és a külső részén a ropogós tésztabunda. Aztán ahogy olvastam tovább a receptet, rájöttem, hogy ez nem az a tipikus anyuka-nagymama-féle fasírt. :)


Ahogy beszélgettünk, megállapítottuk, hogy egyikünk sem tudja ugyanúgy elkészíteni a fasírtot, ahogy anyukáink csinálják. Hiába tesszük bele ugyanazokat a dolgokat, valahogy mégis más lesz... Nem rosszabb, csak más. Bevallom, én soha nem mérek hozzá semmit, csak érzésre pakolom a hozzávalókat, így az én fasírtjaim ráadásul kétszer soha nem lesznek egyformák.

Judit szerint ez egy "megosztó" fasírt. Tudjátok miért? Mert kínai ötfűszer-keverék van benne! Ami ugyebár őrölt szegfűszegből, fahéjból, édesköményből, szecsuani borsból és csillagánizsból áll.


Hozzávalók:
- 50 dkg marha-sertés darálthús
- 1 tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- olaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- bors,
- pirospaprika
- őrölt kömény
- 1 kávéskanál koriander
- 1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék (vagy helyette őrölt fahéj, mézeskalács fűszerkeverék)
- 1 bögre zöldborsó
- 50 dkg leveles tészta
+ a tetejére felvert tojás

A hagymát finomra aprítjuk és kevés olajon üvegesre dinszteljük. A húst egy mély tálba helyezzük, hozzáadjuk a hagymát, zúzott fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát, koriandert, kínai fűszert és a többi fűszert ízlés szerint. Valamint beledolgozzuk a zöldborsót is.

A leveles tésztát kinyújtjuk, beemeljük egy tepsibe. A közepére halmozzuk a fasírtmasszát, hosszúkás hengerré alakítjuk. A lelógó tésztaszéleket ferdén bevágjuk - figyeljünk hogy a két oldalon egyforma mennyiségű csíkunk legyen - majd először a két végét hajtjuk a húsra, aztán a csíkokat felváltva, így képezünk rajta egy fonatot. Felvert tojással lekenjük.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.


Friss salátával, esetleg sült krumplival tálaljuk. Kissé kihűtve szépen szeletelhető és hidegen is-melegen is egyformán finom!

A magyaros ízek kedvelőinek nem ajánlott. :)

Köszönöm a receptet és a képeket, Judit!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése