2015. május 29.

Aszalt paradicsomos-bazsalikomos sajtkrémmel töltött fánk

Múlt hétvégén megtartottuk idénnyitó kerti partinkat, amelyre barátainkat és néhány rokonunkat - felnőtteket, gyerekeket - hívtunk meg.  Persze az utolsó pillanatban lett biztos, hogy megrendezzük, hiszen előtte napokig ömlött az eső - megjegyzem, utána is - , ám vasárnap ezer ágra sütött a nap és felszárította a vizet. Ez biztos annak volt köszönhető, hogy sűrűn imádkoztam az összes szenthez, hogy ne kelljen elhalasztanunk az eseményt. :)

Gyors kertrendezés után feltettük főni a bográcsban a paprikás krumplit, sütöttem a csirkeszárnyakat, szezámos csirkecsíkokat és érkeztek is a vendégek szép sorban. A fiúk alkoholos italokkal, a lányok házi készítésű sütikkel felszerelkezve.


Judit például aszalt paradicsomos-bazsalikomos sajtkrémmel töltött fánkokat hozott. Imádom a sós, mini égetett fánkokat! Ezzel a töltelékkel pedig különösen finomak voltak.

Hozzávalók a fánkhoz:
- 1 dl víz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 4 tojás
- 1 teáskanál cukor
- csipetnyi só

A vajat a vízzel, a sóval és a cukorral együtt felforraljuk a lábasban. Hozzáadjuk a lisztet és addig kevergetjük közepes láng felett, amíg a massza szépen elválik az edény falától. Ezután kissé kihűtjük, majd robotgép segítségével egyesével beledolgozzuk a tojásokat.

A tésztát nyomózsákba töltjük és diónyi halmokat nyomunk belőle sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy tepsibe. 230 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 190 fokra mérsékelt sütőben 15 percig sütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni a fánkokat, majd tetejüket levágjuk.


Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 kicsi tömlős sajtkrém
- 8-10 dkg reszelt sajt
- 8-10 db friss bazsalikomlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 db fél, olajban eltett aszalt paradicsom
- só, ha szükséges
+ a tetejére reszelt sajt

Egy tálban összekeverjük a mascarponét, a sajtkrémet és a reszelt sajtot, majd hozzádolgozzuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomlevelet és a szintén felaprított aszalt paradicsomot. Ha szükséges, sózzuk.

Habzsákba kanalazzuk a krémet és megtöltjük vele a fánkok alsó, üreges részét. Reszelt sajttal díszítjük a tetejét, majd ráhelyezzük a fánkok felső, levágott részét.


Köszönöm szépen a receptet, na és a sütiket, Judit! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése