2015. május 11.

Amerikai sajttorta (cheesecake)

Nagyon örültem, hogy Judit átküldte nekem, milyen tortát készített anyukájának (keresztanyumnak) anyák napjára, hiszen ahogy láthatjátok, gyönyörű lett. Ráadásul sajttorta, vagyis eredeti nevén cheesecake, amelyből mindeddig csak egyféle változat került fel blogunkra. Banános sajttorta néven találhatjátok meg nálunk. Akkor, amikor azt a receptet közzétettem, többen jeleztétek, hogy elkészítettétek, nagyon ízlett és majd alkalomadtán egy alapreceptet is vártok tőlünk.


Íme, Judit kitalálta a kívánságotokat. Azt is elárulta, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető, nincs vele sok macera. Neki sem volt túl sok ideje tortát sütni anyák napja előtt, éppen úgy ahogy nekem, ezért keresett egyszerű receptet. Mautner Zsófinál meg is találta a megfelelőt és némi módosítással így készítette el a cheesecake-et:

Hozzávalók (Judit tortájához):
- 25 dkg Győri Édes Zabfalatok
- 12,5 dkg olvasztott vaj
- 70 dkg Pilos krémsajt
- 8-9 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 2 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 2 púpos teáskanál étkezési keményítő


Az alaphoz ledaráljuk vagy aprítógépben morzsásra aprítjuk a kekszet. Elkeverjük az olvasztott vajjal és egy kisebb (23-24 cm átmérőjű) kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaforma aljába belenyomkodjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük, majd kivesszük a sütőből és megemeljük annak hőfokát 180 fokra.

Amíg az alap sül, gyorsan összekeverjük a krémes réteget. A szobahőmérsékletű krémsajtot alaposan összedolgozzuk a tejföllel, tejszínnel, citromhéjjal és -lével, keményítővel, tojásokkal, tojássárgájával és a porcukorral. Beleöntjük a krémet a tortaformába, majd a formát kívülről, alulról jól becsomagoljuk alufóliába. Belehelyezzük egy magas oldalú tepsibe, majd aláöntünk annyi forró vizet, hogy kb. a tepsi feléig érjen.


180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Lágy, remegős állagú lesz, de így a tökéletes, mert miközben hűl, még szilárdulni fog.

Teljesen lehűtve, akár egy éjszakát hűtőben pihentetve tálaljuk.


Tetejét ízlés szerint díszíthetjük. Judit olvasztott csokiból és színes cukorgyöngyökből készített díszeket a tetejére. Gyönyörű lett!

Judit véleménye: pont elég volt bele ez a csökkentett mennyiségű cukor, így olyan íze volt a tortának mint a krémtúrónak, amelyeket gyerekkorunkban ettünk.

Köszönöm szépen a receptet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése