2015. május 27.

Epres tejberizs

Eperszezonban a legtöbb édesség természetesen eperrel készül nálunk. Ez alól múltkor még a tejberizs sem volt kivétel. Valami egyszerű, gyorsan elkészíthető finomságot akartam csinálni, ami nem csokis. Volt otthon sok tej és finom magyar eper, így erre az édességre esett a választásom. Imi amúgy is nagyon szereti a tejberizst, ő kifejezetten örült neki.


Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 4 dl víz
- 6 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- ízlés szerint cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- kb. 80 dkg eper
- csipetnyi só
+ díszítéshez mentalevélke, néhány szép szem eper, esetleg színes cukorka, csokidrazsé

A rizst megmossuk, a sóval és a vízzel feltesszük főni. Amikor elfőtte a vizet hozzáöntjük a tej kb. harmadát és ízlés szerint cukrot és a vaníliás cukrot. Villával sűrűn megkeverve közepes lángon főzzük tovább. Néhány perc múlva mehet bele a maradék tej fele, majd amikor ezt is majdnem beszívta a rizs, a tej végét is hozzáöntjük. Ekkor már elzárjuk alatta a gázt és lefedve hagyjuk puhulni.


Az epret megmossuk, megtisztítjuk. A felét turmix- vagy aprítógépben pépesítjük és félretesszük. A másik felét kis darabokra vágjuk és a gőzben puhuló rizshez keverjük. Amikor teljesen megpuhult a rizs fedő nélkül teljesen kihűtjük az edényben.

A tejszínt kevés cukorral kemény habbá verjük és hozzákeverjük a tejberizshez. Édességünket ezután üvegtálkákba, poharakba adagoljuk úgy hogy közé kanalazunk az eperpüréből, így mutatós, réteges lesz.

Tetejét eperrel, mentával, cukorkákkal, csokidarabokkal díszítjük, ki hogyan szereti. Jól behűtve tálaljuk.


Természetesen más gyümölccsel is elkészíthetjük, nagyon finom málnával, szederrel, ribizlivel is! Bevallom őszintén, én annyira nem rajongok a tejberizsért, de így gyümölccsel, tejszínhabbal feldobva még én is szívesen fogyasztom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése