2015. május 13.

Erdélyi rakott káposzta

Egy újabb rakott étel amit nagyon szeretek. Gyerekkoromban sűrűn ettem, anyukám elég gyakran készítette - persze akkoriban még nem rajongtam érte, mint ahogy a savanyú káposztás ételekért, úgy általában. De úgy látszik, anyunak is már ritkábban jut eszébe, mert múltkor, amikor említettem neki, hogy erdélyi rakott káposztát csinálok ebédre, akkor nagy örömmel felkiáltott, hogy milyen jó ötletet adtam, milyen régen volt náluk! Örülök, hogy segíthettem, anyukám! :) Remélem, másnak is meghozom a kedvét hozzá.


Valóban, nálunk is gyakrabban fordul elő rakott krumpli és rakott kel, mint ez káposzta de ezt már említettem a rakott karfiolról szóló bejegyzésemben. Úgy látszik, mostanában pótolom a ritkán elkészített rakott ételeket. :)

Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta,
- 50 dkg darált hús
- 20 dkg paprikás kolbász, lehet csípős
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál majoránna
- 12 dkg rizs
- 5 dl tejföl
- só, bors
- 1 evőkanál olaj

A káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük. A rizst megpároljuk, vagy ha tasakos gyors rizst használunk, akkor megfőzzük, leszűrjük.


A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, fedő alatt üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát – a lábast erre a pár pillanatra lehúzzuk a tűzről -, a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, végül a majoránnát, és összekeverjük. 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, majd fedő alatt, saját levében - esetleg kevés vízzel felöntve - 25-30 percig pároljuk.

Kiolajozunk egy nem túl mély tűzálló tálat vagy egy tepsit. Az aljára simítjuk a káposzta 1/3 részét, tetejére 1 sor rizs, rá pedig 1 sor darált hús kerül (a rizsnek is, a húsnak is a fele!). Most ismét káposzta következik, aztán a tejföl fele, majd a maradék rizs és a maradék darált hús, végül a maradék káposzta, s annak tetején, szépen elsimítva a maradék tejföl. Pirospaprikával meghinthetjük.

A tálat betakarjuk alufóliával, 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát, és most már erősebb tűzön (200-210 °C) fél óra alatt szép pirosra sütjük.


Azonnal tálaljuk, csak forrón jó, tálaláskor további tejfölt kínálhatunk mellé. Minél többször melegítjük, annál finomabb, mint általában a káposztás ételek.

A fenti mennyiség nekünk kettőnknek három napra bőven elegendő. Ezért is szeretem a rakott ételeket. Megcsinálom és utána napokig nem kell a tűzhely mellett állni, csak kivenni a hűtőből a kész ételt. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése