2015. május 17.

Gyümölcstorta

Gyümölcstorta, amit mi gyerekkorunkban aszpikos tortának neveztünk. Vagy kicsit megcsavarva piszkos tortának. Persze még véletlenül sem azért, mert tényleg piszkos volt, csak egy egyszerű szójátékkal éltünk. Ünnepi alkalmakkor sokszor csináltak ilyen tortát anyuék is és keresztmama is, a legkülönfélébb idénygyümölcsökkel és mindig gyönyörűre sikerült nekik. Nem úgy ahogy nekem most. :)


 Valahogy nem vagyok jóban a zselatinnal vagy tortazselével készült süteményekkel, éppen ezért ritkán is csinálok ilyesmit. Most azonban Mazsi kérését teljesítettem, aki névnapjára kókuszgolyót és gyümölcstortát kért tőlem, hogy a régi ízeket feleleveníthesse. Gondoltam, csak nem rontom el, hiszen ez egy végtelenül egyszerű sütemény. A tortazselével azonban szokás szerint meggyűlt a bajom.


Hozzávalók a tortalaphoz:
- 4 tojás
- 18 dkg cukor
- 14 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj

A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, majd belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Jól összedolgozzuk.

Egy gyümölcstorta formát kivajazunk és kilisztezünk, majd beletöltjük a masszát. A 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen egy tányérra borítjuk és hagyjuk kihűlni.


Hozzávalók a torta megtöltéséhez:
- 1 csomag pudingpor
- 0,5 liter tej
- 2 evőkanál cukor
- gyümölcs ízlés szerint
- 1 csomag Dr. Oetker expressz tortazselé
- víz

A pudingport a tejben csomómentesre keverjük és a cukorral együtt sűrűre főzzük. Ha kihűlt a tortalap, beleöntjük és hagyjuk kissé hűlni. A gyümölcsöket előkészítjük: megmossuk, megtisztítjuk, szeleteljük, majd kirakjuk vele a puding tetejét.

A tortazselét a csomagoláson található utasítás szerint elkészítjük a víz felhasználásával. Kissé kihűtjük és amikor elkezd megdermedni a torta tetejére öntjük, elsimítjuk. Azonnal hűtőbe helyezzük legalább 2-3 órára.


Én ott követtem el a hibát, hogy azonnal ráöntöttem a tortazselét a gyümölcsökre, nem hagytam dermedni. Át is szivárgott a piskóta szélén a folyadék, szinte alig maradt a torta tetején. Azonnal leöntöttem alóla és készítettem egy újabb adag zselét. Ezt már csak akkor helyeztem a tetejére, amikor majdnem megdermedt. Persze ekkor már alig tudtam elsimítani rajta, nem is lett egyenletes. Valahol a kettő között kellene eltalálni a tortazselé állagát. Majd legközelebb újra próbálkozom. :)

Az egyenetlenségeket cukordísszel próbáltam ellensúlyozni.


Még egyszer boldog névnapot kívánok Tesókám!



2 megjegyzés: