2014. február 27.

Medvehagymás tekercs

Közeleg a medvehagyma szezon, már alig várom! Nagyon szeretem ezt a növényt, az illata, az íze miatt. Na jó, igazából én mindenféle hagymát szeretek... De a medvehagyma számomra azt jelenti, hogy itt a tavasz!

A szép zöld levelekkel viszont vigyázni kell, mert könnyen összetéveszthetők egy másik tavaszi növénnyel: a gyöngyvirág leveleivel, ami mérgező! Éppen ezért, ha magunk gyűjtjük be a medvehagymát, alaposan nézzük meg, mit szedünk le, tájékozódjunk előtte a két levél közti különbségről.


Mivel a közelemben sajnos nem található természetes medvehagyma lelőhely, ezért anyukám a piacon szokta venni kosárszámra, folyamatosan, egészen addig amíg kapható. Nagy részét azonnal felhasználjuk sütikbe, levesbe, szendvicsbe, de néhány zacskóval a mélyhűtőbe is elteszünk mindig, hogy a téli időszakra is maradjon. Így bármikor el tudom készíteni például a medvehagymás pogácsát vagy ezt a tekercset.

Eleinte más tésztából készítettem a tekercset, de miután felfedeztem magamnak a pogácsa hidegen kelesztett, tejfölös tésztáját, egyesitettem a két sütit. Így sokkal puhább, lágyabb lett a végeredmény.

És most újabb magasságokba emelkedett a medvehagymás tekercs fogyasztásának élménye! Egy véletlennek köszönhetem, hogy felfedeztem: tejföl helyett joghurttal készítve még könnyebb a tészta.


Úgy történt, hogy Imi unokatesói Eszti és Miklós jöttek hozzánk néhány hete hétvégére és arra gondoltam, hogy a sok édes süti mellé sütök sósat is. Pénteken terveztem begyúrni a tésztát, amit utána egy éjszakára a hűtőben szoktam hagyni kelni. Ám amikor nekiálltam, rémülten vettem észre, hogy a tejfölös doboz alján mindössze fél decinyi tejföl van. Teljesen elfelejtettem, hogy előtte elfogyasztottuk a nagy részét egyik este héjában sült krumplihoz. A mentőötletem az volt, hogy kiegészítem joghurttal, amit ugyan salátaöntetnek szántam, de így gyorsan újraterveztem a menüt - vagyis kihagytam belőle a joghurtos salátát.

A módosított recept így néz ki:

Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg vaj
- 0,5 dl tejföl
- 1,5 dl joghurt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só

A tejet a cukorral együtt meglangyosítottam, felfuttattam benne az élesztőt. A lisztet, a tojást, a lágy vajat, a tejfölt, a joghurtot, a sót egy nagy tálban összekevertem és hozzáadtam az élesztős tejet. Alaposan megdagasztottam, összedolgoztam. Nagyon lágy állagú tészta lett a végeredmény.

A tálat lefedtem és néhány órára a hűtőbe helyeztem. Ezután a tésztát jól átgyúrtam és ismét lefedtem., hűtőbe tettem. Reggelig nem nyúltam hozzá.

Másnap reggel gyúródeszkán kinyújtottam és egyszer meghajtogattam. Ekkor már konyhahőmérsékleten hagytam a gyúródeszkán.


Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg krémsajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,8 dl tej

A medvehagymát még fagyott állapotában felaprítottam. A vajat felhevítettem egy edényben és ezen néhány perc alatt  megpároltam. Rászórtam a lisztet, elkavartam, majd felöntöttem a tejjel. Hozzáadtam a krémsajtot is. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítettem. Kevergetve közepesen sűrűre főztem.

A megkelt tésztát nagy téglalappá nyújtottam és megkentem a medvehagymás sajtkrémmel, majd a hosszabbik oldalánál fogva igyekeztem minél szorosabban feltekerni. 1 cm vastag tekercseket vágtam belőle és a vágott oldalukkal lefelé az Esztitől kapott szilikonos sütőlappal bélelt tepsibe rendeztem. A tetejüket megszórtam reszelt sajttal.

190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.


Még melegen elkezdtük enni. A tészta szinte omlott szét a kezünkben, szánkban annyira lágy volt. Természetesen, mint minden kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb, csak vigyázni kell vele, nehogy betegre együk magunkat. Nem nagyon lehet abbahagyni...



3 megjegyzés: