2014. február 3.

Mandulás - csokis linzervirágok

Úgy tűnik, hogy blogunkon egyre nagyobb gyűjteménye alakul a linzereknek, hiszen egészen eddig 5 féle változatát találhattátok meg nálunk.  Ezek mindegyike különbözik egymástól, némelyik jobban, némelyik kevésbé.

Nagyon hasonlít egymáshoz például Andi karácsonyi linzere valamint a keresztmamámtól tanult változat. Viszont küllemre is egészen eltérőek Judit csokis csillagai, keresztanyu mákvirágai és Eszti mandulás linzere.

Közös jellemzőjük - azon túl, hogy mindegyiket imádom - hogy finom vajas tésztából készülnek, amit sütés előtt hideg helyen kell pihentetni, a kiszaggatott, megsütött feleket valamivel egymáshoz kell ragasztani és jól lezárt dobozban nagyon sokáig elállnak.


Viszont máris itt a hatodik variáció, amit anyukám sütött karácsonyra. Lényeges különbség a többi recepthez képest, hogy itt tejföl is kell a tésztához.

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált mandula
- 2 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg lágy vaj/margarin
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só

+ ragasztáshoz, díszítéshez:
- baracklekvár
- 5 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
- 2 evőkanál olaj



A tésztához az összes hozzávalót egy nagy tálba öntjük és jól összedolgozzuk, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül - még jobb egy éjszakán át -  a hűtőben pihentetjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és virágformákat szúrunk ki belőle. Párosan egy telit - egy lyukasat. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Amint kihűltek a linzervirágok, párosával összeragasztgatjuk a baracklekvárral. Egy tálcára szorosan egymás mellé helyezzük.

A csokoládét az olajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, összevegyítjük. Az olvadt csokival meglocsoljuk, áthúzzuk a linzerek tetejét, körkörös csigavonalakkal vagy egymáshoz képest átlós vonalakkal.  Ahogy megszáradt a tetején a csoki, dobozba tesszük a süteményt és jól lezárjuk. Minél tovább hagyjuk a dobozban, annál puhább, omlósabb lesz.


Most már tényleg bajban leszek karácsonykor: a sok finom linzer receptje közül vajon melyiket használjam majd, melyiket süssem meg? Tavaly kicsit túllőttem a célon, amikor háromfélét is készítettem. Igaz, hallottam én már több ismerősömtől is a következő nagy igazságot: linzerből sohasem elég. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése