Hogy miért az idézőjel? Azért mert én nem töltöm a káposztát, csak magát a húsgombócot szoktam elkészíteni.
Nagyon szeretjük a savanyú káposztás ételeket: a székelykáposztát, az erdélyi rakott káposztát, a káposztalevest és még sorolhatnám mi mindent. Éppen ezért karácsonykor is elmaradhatatlan az én saját töltött káposztám - levél nélkül.
Eleinte még töltögettem a batyukat, de rájöttem, hogy mindketten inkább a csupasz húsgombócokat esszük az aprókáposztával és a füstölt húsokkal, így egy idő után már elhagytam a gombócok beburkolását.
Ami viszont nem maradhat ki belőle: több féle füstölt hús és kolbász. Kevés csípős paprika, babérlevél és valamennyi húsos szalonna. Na meg a lassú tűzön rotyogtatás több órán keresztül.
Így szokott kinézni a lábasom, miután megtöltöm a hozzávalókkal:
És így, amikor már majdnem készen van a - kettőnknek - hatalmas adag káposzta:
De lássuk, hogyan is jutunk el A-ból B-be. :)
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 50-60 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen)
- 12 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 nagy fej hagyma
- 15 dkg húsos szalonna
- 20-30 dkg füstölt hús (oldalas, comb, stb.)
- 15 dkg kolbász
- 1 + fél evőkanál zsír
- 1-2 db csípős piros paprika
- 3-4 babérlevél
- pirospaprika
- só
- bors
- liszt
+ ha szükséges: zsemlemorzsa
Nálam a legfontosabb, hogy ismerős savanyúságosnál vegyem a káposztát a piacon. Sajnos néhányszor belefutottam már olyan rossz minőségűbe - puhába, szétázottba vagy ízetlenbe - ami utána élvezhetetlenné tette az ételt.
A savanyú káposztát hideg vízzel egyszer vagy kétszer átöblítem, attól függően, hogy mennyire erőteljes az íze. Lényeg, hogy a só nagy részét, amellyel tartósították a káposztát kimossuk belőle. És ha nagyon savanyú, a savanyúságot is enyhítsük ezzel. A káposztát ezen kívül kicsit rövidebb darabokra szoktam vágni és egy részét a nagy fazekam aljára terítem. A többit félreteszem.
A szalonnát és a hagymát felaprítom és 1 evőkanálnyi zsíron először a szalonnát sütöm zsírjára, majd ezen megpárolom a hagymát is. Ebből a keverékből 1-2 fakanálnyit szétterítek a zsírral együtt a fazékban lévő káposztán.
A darált húst egy keverőtálba helyezem. Beleütöm a tojást, hozzáadom a nyers rizst, ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát. Majd a szalonnás hagymából is teszek bele 2 evőkanálnyit. Jól összedolgozom. Ha túl lágynak tűnik, kevés zsemlemorzsával szilárdíthatjuk.
A húsból gombócokat formálok. Néha kisebbeket, néha nagyobbakat, mikor hogy tartja a kedvem. :) Lazán, távolságot tartva egymástól ráhelyezem a fazékban lévő káposzta tetejére a gombócokat. Közéjük teszek néhány darab füstölt húst, csípős paprikát, babérlevelet. Befedem káposztával és ha még van húsgombóc és füstölt hús, akkor addig folytatom a rétegezést, míg el nem fogy és a tetejére már csak káposzta marad. Ekkor a káposztára ráteszem a karikára vágott kolbászt, ráöntöm a maradék szalonnás hagymát és az egészet felöntöm annyi vízzel hogy éppen ellepje.
Fedő alatt, nagyon lassú tűzön főzöm minimum 2 órán keresztül, de inkább több. Egészen addig, amíg a káposzta teljesen megpuhul. A vizet folyamatosan pótolom, ahogy párolog belőle.
Amint a káposzta megpuhult, egy szűrőkanállal kiemelem belőle a gombócokat egy edénybe. Fél evőkanál zsírból, lisztből és pirospaprikából rántást készítek és belekeverem a káposztába. Jól kiforralom, ezután visszateszem bele a húsgombócokat. Körülbelül negyed óráig rotyogtatom még, majd leveszem a tűzről.
Általában nem frissen készítve esszük, hanem másnap, harmadnap kóstoljuk meg először. December 24-én mindig ez az ebédünk, majd karácsony után, szilveszter előtt is többször ebédelünk belőle. És általában marad még január első hetére is.
Most azonban még aznap este, amikor elkészült, nekiálltunk kóstolgatni a fazékból. Alig bírtuk abbahagyni. :)
Nagyon jót tesz neki a többszöri melegítés, mint ahogyan általában a savanyú káposztás ételeknek.
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
▼
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
▼
január
(16)
- 4 héten át tartó játéksorozat - 4 különböző ajándé...
- Fatörzs - Nagyitól
- Virslis tésztapolip
- Zöldséges káposztaleves
- Sütőben sült túrófánk
- Tarhonyás hús
- 4 héten át tartó játéksorozat - 4 különböző ajándé...
- Diós bejgli
- Almás-boros kacsasült
- "Töltött" káposzta
- Fahéjas almaleves sült almával
- Mazsolás burgonyafánk
- Mákos bejgli
- Pulykamellsteak vörösboros szilvamártással és méze...
- Csokis csillagok
- Korhelysaláta
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése