2014. január 14.

"Töltött" káposzta

Hogy miért az idézőjel? Azért mert én nem töltöm a káposztát, csak magát a húsgombócot szoktam elkészíteni.

Nagyon szeretjük a savanyú káposztás ételeket: a székelykáposztát, az erdélyi rakott káposztát, a káposztalevest és még sorolhatnám mi mindent. Éppen ezért karácsonykor is elmaradhatatlan az én saját töltött káposztám - levél nélkül.

Eleinte még töltögettem a batyukat, de rájöttem, hogy mindketten inkább a csupasz húsgombócokat esszük az aprókáposztával és a füstölt húsokkal, így egy idő után már elhagytam a gombócok beburkolását.


Ami viszont nem maradhat ki belőle: több féle füstölt hús és kolbász. Kevés csípős paprika, babérlevél és valamennyi húsos szalonna. Na meg a lassú tűzön rotyogtatás több órán keresztül.

Így szokott kinézni a lábasom, miután megtöltöm a hozzávalókkal:


És így, amikor már majdnem készen van a - kettőnknek - hatalmas adag káposzta:


De lássuk, hogyan is jutunk el A-ból B-be. :)

Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 50-60 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen)
- 12 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 nagy fej hagyma
- 15 dkg húsos szalonna
- 20-30 dkg füstölt hús (oldalas, comb, stb.)
- 15 dkg kolbász
- 1 + fél evőkanál zsír
- 1-2 db csípős piros paprika
- 3-4 babérlevél
- pirospaprika
- só
- bors
- liszt
+ ha szükséges: zsemlemorzsa

Nálam a legfontosabb, hogy ismerős savanyúságosnál vegyem a káposztát a piacon. Sajnos néhányszor belefutottam már olyan rossz minőségűbe - puhába, szétázottba vagy ízetlenbe - ami utána élvezhetetlenné tette az ételt.


A savanyú káposztát hideg vízzel egyszer vagy kétszer átöblítem, attól függően, hogy mennyire erőteljes az íze. Lényeg, hogy a só nagy részét, amellyel tartósították a káposztát kimossuk belőle. És ha nagyon savanyú, a savanyúságot is enyhítsük ezzel. A káposztát ezen kívül kicsit rövidebb darabokra szoktam vágni és egy részét a nagy fazekam aljára terítem. A többit félreteszem.

A szalonnát és a hagymát felaprítom és 1 evőkanálnyi zsíron először a szalonnát sütöm zsírjára, majd ezen megpárolom a hagymát is. Ebből a keverékből 1-2 fakanálnyit szétterítek a zsírral együtt a fazékban lévő káposztán.

A darált húst egy keverőtálba helyezem. Beleütöm a tojást, hozzáadom a nyers rizst, ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát. Majd a szalonnás hagymából is teszek bele 2 evőkanálnyit. Jól összedolgozom. Ha túl lágynak tűnik, kevés zsemlemorzsával szilárdíthatjuk.

A húsból gombócokat formálok. Néha kisebbeket, néha nagyobbakat, mikor hogy tartja a kedvem. :) Lazán, távolságot tartva egymástól ráhelyezem a fazékban lévő káposzta tetejére a gombócokat. Közéjük teszek néhány darab füstölt húst, csípős paprikát, babérlevelet. Befedem káposztával és ha még van húsgombóc és füstölt hús, akkor addig folytatom a rétegezést, míg el nem fogy és a tetejére már csak káposzta marad. Ekkor a káposztára ráteszem a karikára vágott kolbászt, ráöntöm a maradék szalonnás hagymát és az egészet felöntöm annyi vízzel hogy éppen ellepje.

Fedő alatt, nagyon lassú tűzön főzöm minimum 2 órán keresztül, de inkább több. Egészen addig, amíg a káposzta teljesen megpuhul. A vizet folyamatosan pótolom, ahogy párolog belőle.

Amint a káposzta megpuhult, egy szűrőkanállal kiemelem belőle a gombócokat egy edénybe. Fél evőkanál zsírból, lisztből és pirospaprikából rántást készítek és belekeverem a káposztába. Jól kiforralom, ezután visszateszem bele a húsgombócokat. Körülbelül negyed óráig rotyogtatom még, majd leveszem a tűzről.


Általában nem frissen készítve esszük, hanem másnap, harmadnap kóstoljuk meg először. December 24-én mindig ez az ebédünk, majd karácsony után, szilveszter előtt is többször ebédelünk belőle. És általában marad még január első hetére is.

Most azonban még aznap este, amikor elkészült, nekiálltunk kóstolgatni a fazékból. Alig bírtuk abbahagyni. :)

Nagyon jót tesz neki a többszöri melegítés, mint ahogyan általában a savanyú káposztás ételeknek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése