2014. január 23.

Tarhonyás hús

Több okból is imádom ezt az ételt: egyrészt remek maradék pörkölt hasznosító fogás, másrészt pedig azért mert tarhonyával készül! Nem tudom, ki hogy van vele, de én képes vagyok a tarhonyát hidegen is megenni, egyszerűen csak kikanalazni a lábas aljáról.

Bár a tarhonya is ugyanúgy tészta, mint a makaróni, orsótészta, cérnametélt, stb.,  számomra mégis egy külön kategóriát képez. Talán azért, mert egészen máshogy készül, mint az "átlagos" tésztaköret. A tarhonyát ugyebár megpirítjuk mielőtt felöntenénk a vízzel, és ettől lesz olyan különlegesen finom íze.


Ráadásul a tarhonyás húsról mindig az óvoda jut eszembe. Nem tudom, hogy akkoriban a konyhás nénik a néhány napos maradék pörkölt új formába öntése céljából készítették, vagy kifejezetten ehhez az ételhez főzték meg a húsos alapot, mindenesetre nagyon finom volt! Érdekes módon a rizses húsért sosem rajongtam ennyire, holott jellegében szinte ugyanaz a két étel.

Ha nem maradék pörköltből készítem, akkor a következőkből áll nálam a tarhonyás hús.

Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb
- 40 dkg tarhonya
- 2 + 1,5 evőkanál zsír
- 2 közepes fej hagyma
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb paprika
- 2-3 db paradicsom
- só
- bors
- pirospaprika
- víz

A sertéscombból a szokásos módon kezdek pörköltet főzni. A húst kisebb kockákra vágom és félreteszem egy edényben.

Egy közepes méretű lábasban megolvasztom a 2 evőkanálnyi zsírt, majd a megtisztított, felaprított hagymát üvegesre párolom. A tűzről lehúzva megszórom pirospaprikával és felöntöm egy kevés vízzel. Visszateszem a gázra, hozzáadom a kis darabokra összevágott paprikát, paradicsomot, megsózom, összekeverem és lefedve néhány percig főzöm, hogy levet eresszenek a zöldségek.


Ezután beleteszem a húst és kevergetve megpirítom. Ismét felöntöm kevés vízzel, lefedem az edényt. Kb. fél óráig ebben a lében hagyom főni, puhulni. Ekkor annyi langyos vizet adok hozzá, hogy bőven ellepje a húst. Őrölt borssal megszórom. Lefedve, közepes lángon főzöm.

Időnként megkeverem, sót csak akkor adok hozzá, amikor a hús már félpuha. Ha kell, pótolom az elfőtt vizet. Egy idő után elkezd sűrűsödni a szafjta, ahogy teljesen szétfőnek benne a zöldségek, a hagyma és a húsról is töredeznek le apró darabok.

Közben egy nagy lábasban megolvasztom az 1,5 evőkanál zsírt és folyamatosan kevergetve barnára pirítom benne a tarhonyát. Amint a pörkölt teljesen megpuhult, a szaftjával együtt belekeverem a tarhonyába. Valamint felöntöm a tarhonya mennyiségéhez képest dupla mennyiségű meleg vízzel. Közepes lángon összefőzöm. Ekkor lehet még sóval, borssal fűszerezni.

Amikor a tarhonya félpuha, elzárom a lábas alatt a gázt és lefedve hagyom, hogy teljesen megpuhuljon.


Mi fejes salátával ettük, de csemege vagy kovászos uborkával is nagyon finom! És tegnap eszembe jutott, hogy nyáron majd kipróbálom bográcsban is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése