2014. január 5.

Pulykamellsteak vörösboros szilvamártással és mézes sült körtével

Családunkban nem telhet el a karácsony pulykahús nélkül. Erre a megállapításra jutottunk, amikor megpróbáltunk visszaemlékezni arra, hogy mikor került olyan menü december 25-én az asztalra, ami nem tartalmazott pulykás ételt. Szerintem már évtizedekben mérhető.

Az eddigi nagy kedvenc a mézes sült pulykamell volt, imádtuk! Úgy tűnik azonban, hogy a pulykasteak letaszította a trónról és most évekig azt fogjuk kérni anyutól, hogy ezt csinálja karácsonyra.


A receptet is anyu találta, méghozzá a 2011. novemberi Vidék Íze magazinban. Amikor megmutatta, rögtön megtetszett - és akkor még nem is tudtam, milyen finom - mert egy egészen rövid leíráshoz egy tartalmas étel tartozott, méghozzá körettel együtt.

A recept mazsolás burgonyafánkot javasol köretként. Tökéletes választás volt, annyira, hogy megérdemel egy külön bejegyzést. Így én ebben a posztban csak a húsról és a hozzá tartozó mártásról, valamint a mézes sült körtéről fogok írni.

Hozzávalók:
- 80 dkg pulykamellfilé
- só
- olaj
- 4 körte
- 4 evőkanál méz
- 2 evőkanál cukor
- 2 dl félédes vörösbor
- 20 dkg szilvalekvár
- 40 dkg magozott szilva (mirelit, befőtt is jó)
- egész fahéj
- 1 kanál vaníliás pudingpor


A pulykamellfilét szeletekre vágjuk, sózzuk és kissé kiklopfoljuk, majd félretesszük amíg a körtét és a mártást elkészítjük.

Először a körtével foglalkozunk. Megmossuk mindegyiket és az aljukról levágunk egy kis darabot, hogy meg tudjanak állni a "talpukon". Négy darab alufóliát vágunk, akkorát, hogy bele tudjuk csomagolni a körtéket. Egyenként ráállítjuk, rácsorgatunk 1-1 kanál mézet. A fóliák széleit felhúzzuk a csúcsukhoz, jó szorosan összecsavarjuk, hogy a levegő ne tudjon kiszökni belőle sütés közben. A csomagokat beleállítjuk egy tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, tálalásig a fóliába csomagolva tartjuk a körtét.

Amíg sül a körte, a cukrot szárazon, egy magasabb falú serpenyőben karamellizáljuk. Amikor aranybarna, felöntjük a vörösborral. Egy-két perc múlva hozzáadjuk a szilvalekvárt, az egész fahéjat és egy csipetnyi sót. Felengedjük 1-2 dl vízzel és jól összekavarjuk. Amint felforrt, beletesszük a felezett, magozott szilvákat is. Néhány percig forraljuk, végül besűrítjük egy kevés vízzel csomómentesre kevert pudingporral. Összerottyantjuk és levesszük a tűzről.

Egy másik serpenyőben kevés olajat hevítünk és a pulykamellszeletek mindkét oldalát megsütjük.


A fenti mennyiségek 4 személyre elengedőek, anyu természetesen kiegészítette, mert december 25-én heten ültünk az ünnepi asztalnál.

Bár a pulykamell egy eléggé száraz húsféle, a mártásnak és a körtének köszönhetően egyáltalán nem éreztük annak. Nagyon jól illett hozzá a kissé savanykás szilva és az édes, lédús körte. Semmiféle más fűszert nem igényelt a hús mint sót, hiszen az ízét a szilvamártás határozta meg.

Most Mazsi bejglijei következnek, de azután a mazsolás burgonyafánkokról fogok írni, ahogy ígértem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése