2014. január 8.

Mazsolás burgonyafánk

Megszakítom egy kicsit Mazsi bejglijeiről szóló bejegyzéseinek sorát, hiszen adós vagyok még a jelenlegi kedvenc köretem receptjével.

Ez az édeskés-sós burgonyafánk tökéletes kiegészítője a szintén édeskés-sós pulykamellsteak-nek, amit anyukám karácsonyra készített. Receptjét szintén a Vidék Íze magazin 2011. novemberi számában találta. Nem is értem, hogy eddig miért nem jutott eszünkbe, hogy burgonyafánkot is készíthetünk köretnek akármi mellé.


Főleg magamat nem értem. Én ugyanis nagy rajongója vagyok a krumplinak, mindenféle formájában szeretem. Egy jó húsétel nekem burgonyás körettel az igazi. Sajnos nem tudnám elképzelni, hogy ha választani kellene, hogy salátát vagy pl. sült krumplit egyek egy bécsi szelet mellé, akkor a salátát választanám. :)

De most örülök, hogy rábukkant anyu a burgonyafánkra. Gyorsan le is jegyzem a receptjét, hogy szem előtt legyen, ha azon gondolkodom, milyen köretet készítsek.

Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 evőkanál vaj
- 2 tojás
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál mazsola

Természetesen, aki nem szereti a mazsolát, el is hagyhatja belőle, hiszen anélkül is teljes értékű a köretünk.


A krumplit meghámozzuk, kis darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat, tojást, lisztet, sütőport és a mazsolát és alaposan összegyúrjuk. Lisztes kézzel diónyi gömböket formázunk és bő olajban szép aranybarnára sütjük. Ha nem fordul meg magától az olajban, mindenképpen fordítsuk meg, hogy egyenletes színűre süljön.


Nem sokkal bonyolultabb mint egy egyszerű sült krumpli, ezért bátran ajánlom kezdő háziasszonyoknak is.

Frissen, forrón a legfinomabb, de ha kihűl, néhány kanál lekvárral meglocsolva isteni uzsonna lehet belőle.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése