Egy igazán jól sikerült gyors vacsoránk volt ez a könnyed, nyárias csirkeétel. Vagy tavaszias. Még áprilisban csináltam, igaz, hogy majdnem 30 fok volt nap közben. Megbolondult az időjárás, virágoznak a gyümölcsfák de már rövidnadrágban, spagettipántos polóban, szandálban szaladgálunk. Hiányzik a tavasz. Az, amit gyerekkoromban tavasznak neveztünk.
Ráadásul ilyen melegben az étvágyunk is egészen más. A könnyű, zöldséges, salátás ételeket kívánjuk. Ha ti is így vagytok vele, jó szívvel ajánlom ezt az ételt. Az alapötletet Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvében találtam, kicsit átdolgoztam saját ízlésünk szerint.
Ráadásul ilyen melegben az étvágyunk is egészen más. A könnyű, zöldséges, salátás ételeket kívánjuk. Ha ti is így vagytok vele, jó szívvel ajánlom ezt az ételt. Az alapötletet Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvében találtam, kicsit átdolgoztam saját ízlésünk szerint.
Hozzávalók a csirkéhez:
- 1,5 kg csirkecomb, csirkemell vegyesen (nálunk bőrös-csontos csirkecomb és bőr nélküli csirkemell filé volt)
- 2 citrom leve
- 8 gerezd fokhagyma
- 1,5 kg csirkecomb, csirkemell vegyesen (nálunk bőrös-csontos csirkecomb és bőr nélküli csirkemell filé volt)
- 2 citrom leve
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 dl sör
- sült csirke fűszerkeverék (ha sómentes, akkor + só)
A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, beletesszük egy sütőtálba. Melléhelyezzük a csirkecombokat is. Minden oldalukat alaposan bedörzsöljük, megszórjuk a fűszerkeverékkel. Köréjük szórjuk a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket is. 2 dl vizet öntünk alá, majd jöhet a sör és a citromlé is.
A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, beletesszük egy sütőtálba. Melléhelyezzük a csirkecombokat is. Minden oldalukat alaposan bedörzsöljük, megszórjuk a fűszerkeverékkel. Köréjük szórjuk a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket is. 2 dl vizet öntünk alá, majd jöhet a sör és a citromlé is.
A sütőtálat alufóliával lefedjük, 190 fokos sütőbe toljuk. Kb. 40 percig sütjük, ekkorra a hús már szépen megpuhul. A szaftjának a háromnegyedét egy tálba átszűrjük, félretesszük hűlni. A csirkedarabokat meglocsoljuk a maradék szafttal és a a sütőtálat alufólia nélkül visszatoljuk a sütőbe. 220 fokra és grill fokozatra tekerjük a hőfokszabályzót. Ropogósra, aranybarnára sütjük a húst.
Hozzávalók a salátához:
- 1,5 - 2 fej saláta (jégsaláta és fejes saláta vegyesen)
- 1 nagy marék rukkola
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 3-4 szál újhagyma
- a sült csirke átszűrt szaftja
- fél citrom leve
- őrölt bors
- 1 dl olívaolaj
A salátát alaposan átmossuk, cikkekre vágjuk és rövid időre jéghideg vízbe áztatjuk, hogy felfrissüljön.
Az öntethez a langyosra hűlt sült csirke szaftot elkeverjük az olívaolajjal, citromlével, frissen őrölt borssal. Az újhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A rukkolát megmossuk.
A salátát lecsepegtetjük, egy nagy tálba helyezzük, megszórjuk a rukkolával, hagymával, petrezselyemmel és meglocsoljuk az öntettel.
Azonnal tálaljuk.
A fogadtatásból ítélve, gyakran fog készülni nálunk ez az étel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése