2018. május 1.

Sörben sült citromos csirke petrezselymes-újhagymás salátával

Egy igazán jól sikerült gyors vacsoránk volt ez a könnyed, nyárias csirkeétel. Vagy tavaszias. Még áprilisban csináltam, igaz, hogy majdnem 30 fok volt nap közben. Megbolondult az időjárás, virágoznak a gyümölcsfák de már rövidnadrágban, spagettipántos polóban, szandálban szaladgálunk. Hiányzik a tavasz. Az, amit gyerekkoromban tavasznak neveztünk.

Ráadásul ilyen melegben az étvágyunk is egészen más. A könnyű, zöldséges, salátás ételeket kívánjuk. Ha ti is így vagytok vele, jó szívvel ajánlom ezt az ételt. Az alapötletet Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvében találtam, kicsit átdolgoztam saját ízlésünk szerint.


Hozzávalók a csirkéhez:
- 1,5 kg csirkecomb, csirkemell vegyesen (nálunk bőrös-csontos csirkecomb és bőr nélküli csirkemell filé volt)
- 2 citrom leve
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 dl sör
- sült csirke fűszerkeverék (ha sómentes, akkor + só)

A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, beletesszük egy sütőtálba. Melléhelyezzük a csirkecombokat is. Minden oldalukat alaposan bedörzsöljük, megszórjuk a fűszerkeverékkel. Köréjük szórjuk a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket is. 2 dl vizet öntünk alá, majd jöhet a sör és a citromlé is. 

A sütőtálat alufóliával lefedjük, 190 fokos sütőbe toljuk. Kb. 40 percig sütjük, ekkorra a hús már szépen megpuhul. A szaftjának a háromnegyedét egy tálba átszűrjük, félretesszük hűlni. A csirkedarabokat meglocsoljuk a maradék szafttal és a a sütőtálat alufólia nélkül visszatoljuk a sütőbe. 220 fokra és grill fokozatra tekerjük a hőfokszabályzót. Ropogósra, aranybarnára sütjük a húst.


Hozzávalók a salátához:
- 1,5 - 2 fej saláta (jégsaláta és fejes saláta vegyesen)
- 1 nagy marék rukkola
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 3-4 szál újhagyma
- a sült csirke átszűrt szaftja
- fél citrom leve
- őrölt bors
- 1 dl olívaolaj

A salátát alaposan átmossuk, cikkekre vágjuk és rövid időre jéghideg vízbe áztatjuk, hogy felfrissüljön.

Az öntethez a langyosra hűlt sült csirke szaftot elkeverjük az olívaolajjal, citromlével, frissen őrölt borssal. Az újhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A rukkolát megmossuk.

A salátát lecsepegtetjük, egy nagy tálba helyezzük, megszórjuk a rukkolával, hagymával, petrezselyemmel és meglocsoljuk az öntettel.

Azonnal tálaljuk.


A fogadtatásból ítélve, gyakran fog készülni nálunk ez az étel!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése