2018. április 26.

Túrópalacsinta karamellizált almával

Új ötletek, új receptek után kutatva mostanában sűrűn lapozgatom Mautner Zsófi és Széll Tamás Lidl konyha könyveit. Szeretem a receptjeiket, mert van köztük sok nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető is. És van olyan is, ami csak megihlet, inspirációt ad és abból kiindulva már tudom, hogy mit is akarok főzni.

A túrópalacsinta is ilyen volt. Megtetszett a könyvben a fotója, néhány hozzávalót kihagytam belőle, egy-kettőt saját ötlettől vezérelve hozzáadtam és már készen is volt a vasárnapi desszertünk. 


Hozzávalók a palacsintához (kb. 15 db 6-7 cm átmérőjű koronghoz)
- 25 dkg túró 
- 1 db érett banán
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 tojás
- 8 dkg liszt
+ 1 dl olaj a sütéshez

A túrót, összetört banánt, porcukrot, citromlevet, tojást jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és alaposan összedolgozzuk.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a masszából 1-1 evőkanálnyit beleteszünk, ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Az én serpenyőmbe egyszerre 3 mini palacsinta tudott sülni.


Közben elkészítjük a karamellizált almát is.

Hozzávalók:
- 3 db alma
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál kristálycukor

Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk. Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a kristálycukrot, megolvasztjuk, halványbarnára karamellizáljuk. Beletesszük az almakockákat, jól összekeverjük. Gyakran megkeverve addig főzzük, amíg az alma kevés levet ereszt, kissé megpuhul, de még ropogós marad.

Azonnal, frissen tálaljuk a kisütött palacsintákkal.


Dorottya is részt vett az új desszert tesztelésében, szerinte is átment a rostán. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése