2018. április 3.

Mogyorókrémes csokitorta

Szépséges ünnepi torta, húsvéti és névnapi is egyszerre, hiszen húsvétkor tartottuk a névnapomat is. A Vidék íze magazin februári számában jelent meg a recept és mivel anyukám nagyon jól ismeri az ízlésemet, azonnal meg is jelölte, hogy ezt meg kell sütniük nekem a márciusi névnapomra. 


Nemcsak dekoratív, hanem nagyon egyszerűen elkészíthető torta, főleg ha az eredeti recepthez képest még egy kicsit gyorsítunk is a piskótasütési folyamaton. Ha valaki nagyon ügyesen 4 részre tud szelni vízszintesen egy egyben megsütött kerek piskótát, akkor értékes időt nyerhet, nem kell 4 részletben külön-külön kisütögetnie a lapokat. 

Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortaformához:
- 5 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 5 evőkanál cukor

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük. Apránként beleforgatjuk a kakaóval összeszitált lisztet és a tojásfehérje habot, vigyázzunk, hogy ne törjük össze.

A tortaformát kivajazzuk- és lisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük. Választhatunk hogy egyszerre sütjük meg a piskótát  és utólag szeleteljük fel, vagy 4 részletben készítjük el. Lényeg, hogy 4 tortalapot kell kapnunk. Az utóbbi esetben a masszát lemérjük és 4 egyforma adagra osztjuk, egyesével belesimítjuk a tortaformába és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 7 perc, sütőtől függ) sütjük. Ha egyben készítjük a piskótát, akkor a sütési idő kb. 20-25 perc.

Ha kész, rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.


Hozzávalók a krémhez:
- 30 dkg csokoládés mogyorókrém
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg mascarpone
- 1 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor

+ díszítéshez törökmogyoró, bonbonok, étcsoki, stb. tetszés szerin

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Beledolgozzuk a kakaóport, mascarponét, végül a mogyorókrémet is. 

Egy süteményes tálra fektetjük az első tortalapot, megkenjük a krém egyötödével, rátesszük a következő lapot, jöhet a krém következő ötöde. Addig folytatjuk, amíg elfogy a piskótalap. A tortánk tetejét és az oldalát is bevonjuk a mogyorós krém maradék kétötödével. 

Tálalás előtt tetszőlegesen díszíthetjük bonbonnal, egész törökmogyoróval, csokoládé darabkákkal.


Azonnal tálalható, de még finomabb, ha előtte néhány órára hűtőbe tesszük. A krém meglepően finom, könnyű, a mascarponénak köszönhetően nem émelyítően édes.
Nagyon szépen szeletelhető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése