2015. február 4.

Mézes krémes

Régi jó sütemény, amit szinte mindenki szeret. Mi is, nagyon! Édes, krémes, kiadós desszert - már ha nem faljuk fel 1-2 nap alatt. Mert ez tényleg olyan, hogy nem lehet abbahagyni. Én a csokis bevonatút szeretem, de András csokiallergiája miatt mostanában már két félét szoktak készíteni anyuék egyszerre: az egyiknek a tetejére nem kerül bevonat. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én a levágott szélére szoktam lecsapni, amikor anyukám körbevágja a megpuhult sütit, hogy szépen felszeletelhesse.


Sok helyen a nagymamák kiváltsága megsütni ezt a süteményt. Nálunk nem nagyi, hanem anyuék specialitása, bár előbb-utóbb ők is nagyszülő szerepben találják majd magukat. :)

A mézes krémesnek nagyon jót tesz, ha 1-2 napot áll mielőtt fogyasztanánk, hogy a mézes lapok megpuhuljanak a közéjük töltött krém segítségével. Éppen ezért apukám december 23-án nekiállt megsütni - most ő volt a cukrász -, amíg mi anyuval bevásárló körútra indultunk a piacra és egy-két boltba, hogy beszerezzük azokat a dolgokat amik még szükségesek voltak a karácsonyi menükhöz. Mire hazaértünk, a megsült mézes lapok már az ebédlőben illatoztak és készült a krém is a sütihez.


Igen, a mézes krémes nálunk elmaradhatatlan karácsonyi desszert. Nem emlékszem, hogy mikor volt utoljára olyan karácsonyunk, amikor nem készült. Íme a réges-régi recept:

Hozzávalók a mézes lapokhoz:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- 40 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál méz

A vajat a porcukorral, a tojásokkal, a mézzel gőz felett kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és összegyúrjuk. Három cipóra osztjuk, mindhárom cipót egyforma téglalap alakúra nyújtjuk és megvajazott, lisztezett tepsi hátán, 180 fokra előmelegített sütőben egyenként világosra megsütjük. Vigyázzunk, mert a méz miatt gyorsan sül, nehogy megégjen.


Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.

Hozzávalók a krémhez:
- 0,5 liter tej
- 12 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 egész tojás

+ a tetejére: tortabevonó, vagy étcsokoládé, 1 evőkanál olaj

A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük. Gőz felett sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

Eközben a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, majd alaposan összedolgozzuk a kihűlt lisztes krémmel.

Az első süteménylapot egyenletesen megkenjük a krém felével, ráfektetjük, óvatosan rányomjuk a második lapot. Jöhet a krém másik fele és végül az utolsó lap. A tetejére - ha szeretnénk - gőz felett megolvasztott, 1 evőkanálnyi olajjal elkevert tortabevonót vagy csokoládét simíthatunk.



Ahogy említettem, 1-2 napnyi hűvös helyen pihentetés kifejezetten jót tesz neki, megpuhulnak a mézes lapok benne. Ezután szépen szeletelhető és gyorsan elfogyasztható. :)

A jelszó pedig: nincs karácsony mézes krémes nélkül. :)



1 megjegyzés:


  1. A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés