2015. február 25.

Kókuszos-csokoládés kalács

Néhány héttel ezelőtt egy nap alatt legalább 4 ismerősöm posztolt a Facebook-on egy képet, amely egy gyönyörű kalács elkészítésének fázisfotóit ábrázolta. Ha valaki csak a végeredményt látja, azt gondolja, hogy fonott kalácsról van szó.


Pedig nem! Egy egyszerű, téglalappá nyújtott, kókuszos krémmel és táblás csokival megtöltött, hajtogatott tésztáról beszélünk.

Ez volt az a bizonyos fotó, ami körbejárt a a Facebook-on:


A Kreatív Mánia oldalon szerencsére találtam egy receptet hozzá, így semmi nem akadályozhatott meg benne, hogy megsüssem. Rögtön 2 rudat terveztem, az egyiket magunknak, a másikat Mazsiéknak.

Hozzávalók a tésztához (1 rúdhoz):
- 25 dkg liszt
- 0,5 evőkanál por élesztő (én 2 dkg normál élesztőt használtam)
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 0,8 dl tej
- 1 tojás
- csipetnyi só

A lisztet keverjük el egy keverőtálban az élesztőporral, sóval. Adjuk hozzá a tojást és a cukrot is. A tejet melegítsük fel, olvasszuk meg benne a vajat. Hűtsük vissza langyosra (én ebben kevertem el az élesztőt) és öntsük a többi hozzávalóhoz.

Robotgéppel keverjük-dagasszuk a tésztát, amíg egyenletes, sima, fényes felületű lesz. Fedjük le a tálat és hagyjuk kelni a tésztát szobahőmérsékleten kb. fél órán keresztül, majd helyezzük hűtőbe minimum 4 órára, de lehet egy egész éjszakára is.


Közben készítsük el a kókuszos réteget.

Hozzávalók a kókuszos töltelékhez:
- 1,2 dl tej
- 7 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília aroma
- 10 dkg kókuszreszelék
+ a töltéshez 1,5 tábla tej- vagy étcsokoládé

A tejet a cukorral együtt felmelegítjük, míg a cukor feloldódik. Hozzáadjuk a vanília aromát és a vajat és kevergetve addig melegítjük alacsony lángon, amíg a vaj is megolvad. Ekkor lehúzzuk az edényt a tűzről és beleöntjük a kókuszreszeléket. Összekeverjük és félretesszük hűlni.

A tésztát lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, a mérethez vegyük figyelembe a fázisfotón látható módon ráhelyezett másfél tábla csokit.

Ezután emeljük át sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra. A kókuszos krémet halmozzuk a közepére olyan szélességben-hosszúságban, hogy éppen elfedje a másfél tábla csoki, amit ráfektetünk a tetejére. A tészta két hosszabb szélét a fázisfotón látható módon vagdossuk be éles késsel, figyeljünk hogy azonos számú csíkot vágjunk mindkét oldalon. Először a két végét hajtsuk a csokira, majd a csíkokat felváltva.

Langyos helyen hagyjuk egy kicsit kelni, majd letakarva további fél óráig pihentessük, miközben előmelegítjük a sütőt 160 fokra.

Sütés előtt kenjük meg a kalács tetejét tojás és víz keverékével, majd 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.


Ezen a képen már kihűlt állapotában látható a kalács, ekkor már megdermedt benne a csoki. A legfinomabb langyosan, amikor még folyik. Nagyon finom, lágy tésztájú kalács.

Én a második rúd felét kókusz helyett tojással és cukorral kikevert túróval töltöttem meg, mert apukám nem rajong a kókuszért.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése