2015. február 7.

Marcipános tallér

Karácsonyi hangulatú süti, ami nemcsak karácsonykor finom. Pláne ha valaki szereti a marcipánt, mert ez egy igazán marcipános édesség. A csillagok helyett szaggathatunk virág formát is a tetejére, úgy már elveszíti karácsonyi jellegét és nevezhetjük tavaszi süteménynek is. :)

Az eredeti recept a Diana receptek című magazin karácsonyi számában jelent meg, ez alapján készítették el anyuék.


Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- fél teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál tej
- 12,5 dkg vaj
- 7,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg darált mandula
+ a kenéshez lekvár

A lisztet a sütőporral elvegyítjük, gyúródeszkára borítjuk, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejet. Hozzáadjuk az elmorzsolt hideg vajat, a cukrot, vaníliás cukrot és darált mandulát is. Gyors mozdulatokkal sima, egyenletes tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük.

Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és korongokat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük.

Miután megsült, kihűtjük a korongokat és egyesével megkenjük valamilyen pikáns lekvárral (pl. málna, ribizli, szeder).


Elkészítjük a marcipánréteget.

Hozzávalók a marcipános bevonathoz:
- 30 dkg marcipánmassza
- 10 dkg porcukor

A marcipánt felkockázzuk, gyúródeszkán összegyúrjuk az átszitált porcukorral és ugyanakkora korongokat szaggatunk belőle mint a tésztából. Egyesével ráfektetjük a megsült, lekvárral megkent sütikre.

A maradék porcukros marcipánt összegyúrjuk és kicsi csillagokat szaggatunk belőle. Mielőtt a sütemény tetejére helyeznénk, még egy cukros mázat kell készítenünk.

Hozzávalók a cukormázhoz:
- 7,5 dkg porcukor
- kb. 2 evőkanál citromlé (vagy rum)

Az átszitált porcukrot annyi citromlével vagy rummal keverjük el, hogy sűrű mázat kapjunk. Ezzel megkenjük a tallérok tetejét és mindegyikre ráfektetjük a csillag alakú marcipánformát.

Miután teljesen megszilárdult a cukormáz, a sütit jól záródó dobozba helyezzük és lezárva tároljuk. Minél tovább áll, annál finomabb és omlósabb lesz! Én még karácsony után két héttel is ettem belőle, nagyon jó volt még akkor is.


Kicsit időigényes, de megéri pepecselni vele, mert egy igazán kiadós sütemény lesz a végeredmény. A hozzávalók fenti mennyisége kb. 50 db-hoz elegendő.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése