2015. február 23.

Hájas papucs

Emlékszem, gyerekkoromban minden télen kaptunk disznótoros-kóstolócsomagot a vidéki rokonoktól. Vastag kartondobozban adták fel, rá volt írva, hogy romlandó, úgyhogy 1-2 nap alatt kézbesítette is a posta. A dobozt kinyitva mindenféle finomságot találtunk benne: házi véres-májas hurkát, kolbászt, disznóhúst, töpörtyűt és Emma néni isteni hájas süteményét - ez utóbbit külön becsomagolva, bebugyolálva hogy ne vegye át a hús illatát.

A süti nem sokáig tartott, gyorsan felfaltuk, de a húsfélékből több ebédünk is kitelt. Azokat az ízeket azóta nem éreztem, amióta Emma néniék nem élnek.


Anyu viszont múltkor hájas sütit sütött - a receptet a Vidék Íze magazin januári számában találta - és majdnem ugyanolyan finom lett mint Emma nénié. Ő mindig dióval szórta meg a tetejét, így azt kértem anyutól, hogy egy részét így készítse.

Hozzávalók:
- 25 dkg sertésháj
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 45 dkg liszt
- csipetnyi só
+ sűrű lekvár, durvára vágott dió

A jó hidegre behűtött, hártyától megtisztított hájat húsdarálón ledaráljuk. Összedolgozzuk a liszt felével, gombócot formálunk belőle és fél órára a hűtőbe tesszük.


A liszt másik felét összekeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval, a tojással és a tejjel. Összegyúrjuk, lágy tésztát kell kapnunk. Lisztezett felületen tányér nagyságúra kinyújtjuk és belecsomagoljuk a lehűtött hájas tésztát. Vékonyra kinyújtjuk és meghajtogatjuk mint a pogácsa tésztáját (először alulról-felülről, majd jobbról-balról), ezután 15 percig pihentetjük hideg helyen.

Négyszer ismételjük a hajtogatást-pihentetést. A végén félujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett felületen. Négyszögletes darabokra vágjuk, a közepükbe sűrű lekvárt halmozunk, a tészta két csücskét felhajtjuk. Ha szeretnénk, a tetejét megszórhatjuk durvára vágott dióval. Végül a papucsokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt halványbarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Nagyon finom lett! Főleg a diós változat. Nálunk nem tartott sokáig, de lezárt dobozban több napig is eláll.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése